2023. december 16., szombat

Kedvenc váraink (20.) - Bory vár

 Bár a blogomban volt már szó részletesen a Bory várról,de nem ennek a sorozatomnak a keretein belül.Ugyanakkor a Bory vár méltó arra,hogy tagja legyen kedvenc várainknak,hiszen az egyik,ha nem a legszebb magyar várról van szó.Annyiból kilóg az eddig megismert várak sorából,hogy nem középkori várról van szó,hiszen az újkorban készült.Ismerkedjünk meg vele és lebilincselő történetével!

A Bory vár utcafrontja

A vár Székesfehérvár egyik külterületében, Öreghegyen található, és a Mária-völgy egyik gyöngyszeme.Az épület megtervezője, és építésze, Bory Jenő 1912-ben vásárolt itt egy egyholdnyi kis területet, ahol addig gyümölcsfák voltak nagyszámban, de szőlőt is termesztettek. Volt itt még borospince, de présház is, itt dolgozták fel a friss szüreteket. Bory elsőként beköltözött a présházba, miután lakásnak átalakította, és egy műtermet is épített fölé. Már ekkor bele akart kezdeni egy kastély építésébe, de ezzel okosan várt az első világháború végéig, amikor a megszaporodott rendelései miatt volt akkora vagyona, hogy bele tudjon kezdeni egy ekkora munkába.

Bory Jenő szobra a vár szomszédságában

A helyiek szkeptikusan fogadták a kezdeményezést, de az 1934-es megnyitáskor már az egész kerület Boryval együtt örült az országos sikernek. Hatalmas volt aztán az érdeklődés a vár körül, a kíváncsi embereket maga Bory vezette körbe, mesélve nekik a vár építéséről, annak stílusáról és egyéb stílusjegyi finomságokról.

A második világháború közben kisebb károk érték a kastélyt, a helyrehozási munkálatokkal pedig sokáig bajlódott utána. Bory Jenő 1959-es haláláig dolgozott kastélyán, bár különböző utómunkálatok egészen 1964-ig tartottak. A vár építése 41 éven keresztül zajlott. Kevesen tudják, bár sokan sejtik, hogy Bory általában mindig önmaga dolgozott, és a legritkább esetekben vett igénybe külső segítséget. Úgy tartotta, hogy minden nehéznek tűnő munka teljesítése azt bizonyítja, hogy márpedig lehetetlenek nincsenek. 

Homlokzat

A vár inkább tekinthető szobrászati műremeknek, mint építészeti mestermunkának, ennek az egyszerű ténynek a megállapításához elég csak megnézni egy képet az épületről. A kastély az akkori megszokott építőanyagok helyett betonból épült, aminek az egyik legnagyobb úttörője Bory Jenő volt, az akkor élt építészek többsége nem szívesen használta. A vár belsője is figyelemre méltó, gazdagon díszített helyiségekben sok-sok szobor, kép, régiség is műtárgy foglal helyet.

A 30 méter magas vár hét toronnyal és harminc szobával rendelkezik.A történet fentebb említi,hogy nem tekinthető építészeti mestermunkának,lehet szakszemmel ez így is van,de  az egyszerű turista szemével azt mondom igenis mestermunka!Számomra és a sok látogató számára igazi látványosság amelyet csak fokoz,hogy mindezt egyetlen ember építette négy évtizeden keresztül!Bátor szívvel ajánlom mindazoknak akik még nem voltak itt,hogy kerekedjenek útra és nézzék meg ez a fantasztikus mesevárat!

Fentről a belső udvar

Az udvar

Bent a belső terekben több kiállítás is van

A vár minden nap nyitva tart.Téli időszakban 15 óráig,nyáron tovább is.A belépők nem a legolcsóbbak,de mindenképp megéri legalább egyszer eljönni ide,mert ezt látni kell!

Jómagam a várban eddig mindössze egyszer jártam,noha mellette mentem már el,így kivülről láttam már.Zolikával voltunk itt 2020 májusában az első covid hullám levonulta után.Esélyes,hogy jövünk majd ide valamikor.

Filmünkben 24'40-nél érünk a várba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése