2023. december 25., hétfő

Kedvenc kilátóink (46.) - Sós-hegyi kilátó

 A már jó pár éve futó sorozatom 2023 évi utolsó kilátójáról nem, sok minden ismertetőt találni az interneten.Pedig egy átlagos jó állapotú szép élményeket adó építményről van szó.Pécs felett a mecseki Sós-hegyen találjuk meg a Sós-hegyi kilátót.Erről lesz szó most.Ebben a sorozatomban kizárólag olyan kilátókat mutatok be továbbra is amelyeken legalább egyszer jártam,így mindenhonnan van személyes élményem is!

A kilátó környékén nincs nagy hely,így csak széleslátószögű kamerába fér bele ha fektetett képet akarunk róla készíteni!

A Sós-hegyi kilátót (nem tévesztendő össze a sorozatban már bemutatott balatonkenesei Soós-hegyi kilátóval!) a Mecsek déli lejtőjén Pécs felett az 514 méter magas Sós-hegy oldalában találhatjuk meg.A kilátó 497 méteres magasságban van.Magasságáról nincs információm,becslésem szerint 12 méter körüli lehet.Nagyjából a torony két harmadáig kőböl készült a teteje viszont fából.

A kilátó egy ideig levolt zárva a nagyközönség előtt mert a tetőszerkezet annyira tönkrement,hogy az balesetveszélyes volt.Úgy tudom azonban,hogy 2021-ben helyreállították és azóta a torony ismét szabadon látogatható!

A kilátószint

A kilátó két szintes,széles jól járható lépcső vezet fel a kilátószintre.Maga a kilátószint tágas,jól ellehet férni akár több embernek is egyszerre.Panorámánk elsősorban dél felé van,magára Pécs városára,de azért érdemes körbenézni.Mögöttünk a Sós-hegy emelkedik,kicsit jobbra fenn pedig felfedezni a Nagy Tubesi kilátót is!

Maga a kilátó 1988-ban készült.

Teljes pompájában

A környéken rengeteg turistaút halad el,de maga a kilátó a Lapist a piros sávval összekötő zöld háromszög jelzés mentén közelíthető meg.Érdemes erre túrákat szervezni hiszen olyan látnivalók vannak a közelben mint az Éger-völgy,a Remeterét,a Honfoglalás emlékmű,az említett Nagy-Tubesi kilátó,de pl. a pécsi állakert is elérhető távolságban van!

A kilátó egész évben szabadon látogatható!

Így emelkedik ki az erdőből a kilátó

A kilátóban én eddig egyetlen egy alkalommal jártam,mégpedig 2012 vagy 13 nyarán (már nem emlékszem pontosan).Akkor Gergővel és Mónival voltam itt.A kilátót akkor mi rendben találtuk,de sok év telt már el és mint fentebb írtam a tetőszerkezet azóta felújításra szorult,de feltehetőleg azóta rendben is van.

Évek óta húzódik egy mecseki kilátós túránk terve itt a Misina-Tubes gerincen amely érintené ezt a kilátót is.A túrát a közeljövőben már szeretnénk megvalósítani,így szintre boritékolható,hogy jövök még ide pár éven belül!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése