2023. február 10., péntek

Kedvenc kilátóink (37.) - Kisfaludy kilátó

 A sorozat következő "paciense" ismét egy olyan kilátó amely nem igazán nyerte el a tetszésünket.Bár a kilátás nem volt éppen rossz,de maga a kilátó szerekezete,a tömeg ami itt volt tapasztalható valahogy nem igazán kedvezett a mi ízlésvilágunknak.Talán ebben szerepe volt a rossz időpont kiválasztásnak is.De mivel kilátó és a kilátókat imádjuk,ez mellett sem mehetünk el szó nélkül.Ismerkedjünk meg a Badacsony csúcsán álló Kisfaludy kilátóval!

A Kisfaludy kilátó a Badacsony csúcsán

Nehéz lenne ideálisabb helyet találni egy Balaton-felvidéki kilátó számára a Badacsony legmagasabb pontjánál. A legfölső szintről majdnem körpanorámát élvezhetünk, és a környék legszebb természeti attrakcióinak hiánytalan leltárát vehetjük szemügyre.

A Badacsony fennsíkjából éppen csak kiemelkedő, 438 méteres csúcsot (mely a hegy nevét viseli) egy 18 méteres kilátótoronnyal toldották meg 2011-ben. Az acélszerkezetet borovifenyőből készült „ruha" borítja, belül spirállépcsőn juthatunk föl a panorámaszintre.

Itt rögtön két megjegyzés a részemről.A leírások mindenhol 18 méteresnek írják le a kilátót.Érzésem szerint ez nem volt annyi,hiszen jártunk már magasabb kilátókban amelyre csak 15 métert írtak.Igazából amúgy sosem tudom mit mérnek ilyenkor.A kilátószintet,vagy a kilátó legmagasabb pontját?

A másik észrevétel,hogy borovifenyő "ruha" számonra a veszprémi Gizella királyné parabolikus hiperboloid szerkezetére hajaz.Azaz ívesnek látszik,de egyenes.Mondjuk ezt a fajta szemtévesztést azért a veszprémi kilátónál jobban megoldották.

Jól néz ki,vagy sem?Mindenki döntse el saját maga!

Nem tudom megítélni,hogy jól néz-e ki a kilátó vagy sem.Mindenki döntse el saját maga.Az állagával nem voltak gondok,de a feljáró lépcső rendkivül szűk,úgy érzem nem számoltak az itt előforduló hatalmas tömeggel.A kilátószint sem túl tágas,szinte vért kellett izzadnunk odafenn a jó helyekért.

Na de mi is nyújt a kilátó?

A körkilátást csak egy rövid szakaszon szakítja meg a Badacsony erdőjének lombkoronaszőnyege. Mellvédre rögzített, fotókkal illusztrált táblák segítenek a nézelődőket körülvevő, változatos és tartalmas terep elemeinek azonosításában. Van mit nézni: kivételesen jó adottságú helyszín ez egy kilátónak, hiszen minden irányban más érdekességek színesítik a tájat. Kevéssé párás időben a Balatonnak gyakorlatilag a 2/3-át látni, Tihanytól egészen a Keszthelyi-öbölig. A parton üdülőtelepülések színes halmazai, mögöttük erdők és a Balaton-felvidék dombszerű hegyei követik egymást. Szemben Fonyód apró hegyei takarják el Somogy egy részletét.

A Káli-medence teljes egészében kibontakozik előttünk, látszik túlvégén a Fekete-hegy, éles szeműek az Eötvös Károly-kilátót is kiszúrhatják Szentbékkálla fölött. Egytől egyig felsorakoznak a tanúhegyek is: markáns méretével és bazaltorgonáival tűnik ki a Szent György-hegy, láthatjuk a Gulácsot és a Tóti-hegyet, illetve kisebb, kevésbé ismert testvéreiket is.

A "lépcsőház"

A belső szerkezet

A Tapolcai-medencében és szegélyén sorakozó bazaltsapkás tanúhegyek a 3-5 millió évvel ezelőtti vulkanizmus hírnökei. A szerkezeti mozgások következtében elvékonyodott földkérget áttörő magma, mivel rövid utat tett meg a felszínig, forró, hígan folyós formában került a szabad levegőre. A korábbi, hevesebb kitörések anyagából képződött medencében szétterülő bazaltláva megszilárdulva kemény, ellenálló kérget vont az alatta található, üledékes kőzetekre. Az erózió a „kis erő, nagy idő" elve szerint szépen lassan, évmilliók alatt lepusztította a felszín leggyengébb alkotókőzeteit, de a bazaltsapka ellenállt: így magasodtak fokozatosan környezetük fölé az egykori felszín magasságát őrző tanúhegyek. Ha körbenézünk a kilátóból, kétféle hegyalakot láthatunk a közelben: lapos tetejűeket (pl. Badacsony, Szent György-hegy), illetve csúcsos, piramisszerűeket (pl.: Gulács, Tóti-hegy). Utóbbiaknak nincs igazi bazaltsapkája, anyaguk, „tartóoszlopuk" a vulkáni kürtőben megrekedt, ott megszilárdult bazalt.

Kilátás a Szent György hegyre

Kilátás a Gulácsra

A kilátó egész évben szabadon látogatható.Azon a szerencsés helyen áll,amely kizárólag csak gyalogosan közelíthető meg,így autóktól itt nem kell tartani.Az építményben mi eddig egyetlen egy alkalommal jártunk,mégpedig Zolikával 2021 augusztus 20-án.Bár kitünő időnk volt az ünnep miatta hatalmas tömeg volt a hegyen,így a kilátóba is nehezen jutottunk csak fel.Talán szerencsésebb ide szezonon kivül,hétköznap jönni.A kilátót mi az elképesztő tömeg ellenére is rendben találtuk,állapota jó és ezekszerint a teherbírása is.

Abszolút nincs kizárva,hogy jövünk még ide,hiszen a Badacsony az ország talán legklasszabb hegye és ide nem elég csak egyszer jönni!

Jómagam a kilátónál.Bár ez Gergővel is tervben volt már,vele sajnos nem jutottam el ide...

Filmünkben 9'50-nél érjük el a kilátót!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése