2023. február 2., csütörtök

Csengő-forrás

 Régen írtam már a Mecseki forrásokról.Mivel még mindig várat magára a következő túra (mostani állás szerint már csak február 11-ig),így folytatom a sorozatot.Ezúttal a Csengő-forrással ismerkedjünk meg!

Így néz ki a forrás napjainkban

A Pap-rét közelében, a Csengő-hegytől délre, az erdészeti műút hajtűkanyarja alatt található forrás.A jura időszaki márgás képződmények feletti negyedidőszaki takaró összletből lép ki. A tágabb környezetben előbukkanó rétegfejek és törmelékek alapján okkal feltételezhető, hogy a márga repedéseiben összegyűlt víz jelentkezik, nem nagy hozamokkal.

Az első forrást 1996-ban készítették fiatal természetjárók, mely során kövekből épített és kifolyócsővel ellátott forrás lett.Majd a forrást 1997-ben újrafoglalták, és foglalatán a „Völgységi-patak Csengő forrása” feliratú, Solymár Imre emlékére elhelyezett tábla látható.Az 1959-es turista térképen még Zrínyi-forrásként van feltüntetve.

A tábla a forráson

Bár jártunk Gergővel a Csengő-hegyen és környékén 2017 tavaszán,nem emlékszem,hogy a forrásnál lettünk-e volna,de szerintem nem.Mindenesetre nem lehettünk messze tőle.Jelenlegi és jövőbeni terveink között nem szerepel a forrás felkeresése,de nem elképzelhetetlen,hogy valaha érinti egy kelet-mecseki túránk valamikor...


felhasznált források: kép,szöveg: Mecseki források jegyzéke (turistautak,openstreetmap.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése