2022. február 8., kedd

Kedvenc kilátóink (25.) - Türr István-kilátó

 Sorozatom következő kilátóját nem a hegységekben találjuk meg,hanem a Duna partján.Baja városának immár jelképe a Sugovica és a Duna találkozásánál álló Türr István-kilátó.Ismerkedjünk meg vele!

A Bajai-kilátó 

A Duna és a Sugovica összefolyásánál találjuk a bajai születésű Türr István emlékművét, aki szabadságharcosból lett a béke munkásává. 1938-ban, halálának 30. évfordulóján avatták fel a kör alakú, oszlopos, kőből készült épületet, ami Miskolczy Ferenc és Nagy András tervei alapján készült. Alsó, fedett szintjén domborművet és emléktáblát találunk; külső oldalán vezet fel a lépcső a tetején található teraszra, ahonnan pazar panorámát kapunk az ugyancsak róla elnevezett Duna-hídra, az egyesülő folyókra és a gemenci erdő lombkoronájára. A középen álló oszlopot egy pad öleli körbe, így akár üldögélve is élvezhetjük a 360 fokos panorámát. A korlátra erősített lakatok arról tanúskodnak, hogy randevúhoz is tökéletes a helyszín – sőt gyerekekkel is ideális választás, a kilátó közelében játszóteret is találunk.

Az alsó szint

1825-ben született Baján Türr István, aki iskolai tanulmányait megszakítva önként katonának állt, és 16 éves korától az osztrák megszállás alatt levő Lombardiában szolgált. A magyar szabadságharc hatására az olasz forradalom mellé állt. Magyar légiót szervezett, később Garibaldi oldalán harcolt. A kiegyezés után visszatért hazánkba, és utána az ország gazdasági és kulturális felemelkedése érdekében munkálkodott. Az ő nevéhez köthető a Ferenc-csatornát a Sugovicával összekötő átvágás, valamint ő indította el a Korinthoszi és a Panama-csatorna építését is.

Kilátás a Sugovica és a Duna találkozása irányába

Baján a Duna és a Sugovica összefolyásánál két kilátó is áll. Ezek közül a nemrég átadott Pandúr Ökopark kilátója a magasabb. A régebbi és egyben alacsonyabb a Türr István-kilátó.A nagyobb élményt véleményem szerint ez utóbbi nyújtja! Az építmények egymástól kb 2-300 méter távolságra vannak légvonalban. Ha autóval akarunk eljutni egyiktől a másikig, az viszont jó pár kilométeres kerülővel jár.

A kilátóba mi kétszer jártunk.Első alkalommal a 2019 novemberében megtett Gemenci-erdő túránk utolsó szakaszában már naplementekor értünk ide Zolikával,Manóval és a Tizedessel.Majd 2020 augusztusában Mónival jöttünk el ide kirándulni.A kilátón mi nem találtunk fogásat,azaz kifogástalan állapotban találtuk!

Kilátó a naplementében

Meleg szívvel ajánlom mindenkinek a kilátó felkeresését,nem fog senki sem csalódni.Na és ha itt vagyunk akkor Baján is érdemes egyet sétálnunk,az alföldi Dunaparti város lenyügöző szépségű!A belvárosból sétáljunk végig a Sugovica partján,oda visz majd az út a kilátóhoz.

Jómagam sajnos egyik ott jártunkkor sem készítettem videót (hiba volt),így most egy a you tuben található videóval is bemutatom a kiváló építményt:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése