2022. február 16., szerda

Cirkó-forrás

A nagyjából 200 forrással rendelkező Mecsek hegységben akármerre is mész komoly esélye van,hogy útközben legalább egy forrás keresztezi utadat.Itt a legkisebb az esélye annak,hogy szomjan maradsz.Ebben a sorozatomban ezeket a forrásokat próbálom bemutatni.Sajnos évente jó esetben is max.háromszor jutok el a Mecsekbe.Így aztán képtelenség minden forrásnál személyesen ott lenni.Előfordulhat,hogy ennek fényében internetes segítségre szorulok.Ahol már jártam,ott a saját élmények dominálnak.

Most ismerkedjünk meg a Cirkó-forrással

Cirkó-forrás a Petnyák-völgyben

A Nagy-mély-völgy és a Melegmányi-völgy között összeköttetést jelentő Petnyák-völgyben található forrás, a zöld sáv jelzésű út alatt, a patakmederben.

A völgytalpon futó patak déli oldalában, közvetlenül a patakmeder szélén, a meder szintjével közel azonos magasságban van a forrásküszöb. A szárazon rakott kövek tetején, márványtáblán látható a forrás felirata.
A középső triász karsztterületen kilépő vízmegjelenés folyamatosan bő kifolyású, 20–50 liter percenként. A karsztvíz ilyen helyzetű megjelenése – a patakmederben és a mélyvonal szintjében – a Mecsekben meglehetősen ritka.

A forrást a patakmeder mentén találjuk meg

A Petnyáki-völgy és a Nagy-mély-völgy által közrefogott hegyhátat Cirkó-hegynek nevezik, innen kapta a nevét 

A forrás egyik neve Éva-forrás, Angster Imre egyik lányáról elnevezve, aki hosszú éveken, évtizedeken át tisztogatta, gondozta ezt a forrást, mielőtt nevét ráírta volna. Közvetlenül a forrás kifolyása feletti kövön halványan bevésve látható is ez a név.
Nem sokkal azután, hogy a név bevésése megtörtént, megtudta, hogy Csokonai Sándor nagyon mérges miatta, merthogy „van annak neve: Cirkó forrás”.

- A forrásnak van egy harmadik neve is Moha-forrás.
És Kis-kút néven is megtaláljuk.

Idén találkozunk?

Egy kicsit gondban vagyok a forrással kapcsolatban.Mert az van,hogy egészen biztosan jártunk itt.Kétszer is,mindkétszer Gergővel,2014-ben és 2017-ben,de nem emlékszem a forrásra...Elképzelhető,hogy nem vettük észre,de az is lehet igen,csak annyi élmény inger ért ezen a csodás helyen,hogy nem raktároztuk el a forrás emlékét elménkben.Na,de úgy fest idén is jövök ide és rajta leszek az ügyön,hogy észrevegyem a forrást.Akkor majd lecserélem a neten talált képeket sajátra.Addig pedig ne essen senkinek se rosszul ez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése