2022. január 26., szerda

A Duzzogó

 Legutóbbi túránkon köszönt szembe a dolog.Előzetesen felmérve a terepet,olvastam egy bizonyos Duzzogóról.Ám sehol sem találtam róla infót,hogy pontosan hol is lehet ez a  bizonyos objetum.Aztán ahogy mentünk Iszkaszentgyörgyön a kastély mögötti erdőben,egyszer csak ott volt a Duzzogó.Megígértem részletesen utána járok miről is van szó,mi ez a Duzzogó.Nyilván nem a duzzogásra való hely,bár kétségtelen arra is alkalmas!

A Duzzogó fala

A Duzzogó-forrás századokon keresztül ontotta az állandóan 28°C-os, értékes ásványi sókat tartalmazó vizet. Az egzotikus környezetű fürdőt Pappenheim Siegfried gróf építtette az egykori Atya nevű falu felé vezető út mentén.


Ekkor még meleg vizű forrásokban bővelkedett a környék. A Forrófői és a Duzzogói források egy forrásrendszert képeztek, az erdőben több apró forrás tört fel szabadon az égerfák között. Télen szinte gőzölgött az erdő ezen a részen. A források hozamára jellemző, hogy három malmot is meghajtott a vizük.

Micsoda építmény lehetett!

A fürdőt másfél ölnyi magas, borostyánnal futtatott kőfal vette körül. Belül a fal mentén rózsalugas futott körbe. A déli oldalon kőből épült, vadszőlővel futtatott öltözők voltak. A falba és az egyik pihenőbe római köveket építettek.


Az ovális alakú medence 20-25 méter hosszú, 10-15 méter széles és 130-160 cm mély volt, amelynek alján sima folyami kavicsok közt tört fel a víz. Ez táplálta egy csövön keresztül a gyermekmedencét is, majd a felesleges víz egy zsilipen távozott egy halastóba. A fürdőt vadgesztenyék, fenyők, kőrisek, nyárfák, jegenyék tették árnyékossá.

Az 1960-as években az intenzív bányászat miatt a források sajnos elapadtak. A medencét azóta gyomok és bokrok nőtték be.

Vajon miért válnak az enyészetté az ilyen csodák?

Durván ennyi ami a világhálón fellelhető az egykori csodáról.Elképzelhető,hogy egy nagyobb nyomozás eseteg újabb infókat is tartalmazna,de ahhoz már alaposan belekell ásnunk magunkat a dolgokba.Mindenesetre nagyszerű építmény lehetett ez itt,az a sajnálatos,hogy az idő múlásával az enyészeté lett a dolog.Külön említést érdemel még Pappenheim gróf aki ezen a környéken egy igen érdekes figura lehetett,hisz jó pár dolog köthető hozzá.Alkalom adtán utána is itána nyomozok,hisz mindig érdekeltek a köztudatban nem igazán szereplő,de érdekes emberek.

Itt akár ki is duzzoghatjuk magunkat!

A Duzzogót mint írtam Iszkaszentgyörgyön a kastély mögötti erdőben találjuk meg a piros jelzésű turistaút mellett.Lassan ugyan teljesen magáévá teszi a természet,de azért még jól felfedezhető!Az egykori csoda megtekintése után javaslom mindenkinek maradjon a jelzésen és ne vissza a faluba menjen rajta,hanem beljebb az erdőbe.Köveztekezik ugyan egy jó kis emelkedő,de megéri a fáradtságot,mert odafenn a hegyen még akadnak csodák!


Filmünkben a Duzzogót 28.09 percnél érjük el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése