2022. január 8., szombat

A fel nem fedezett szépség: Kiskunsági főcsatorna

 Az év első túrján szembesültem az Alföld,a Kiskunság csodálatos csatorna világával.Egészen új és fantasztikus világ tárult a szemem elé.Túránk öt(!) alföldi csatornát érintett és ezek egyik legnagyobbja a Kiskunsági főcsatorna.A csatornával már találkoztunk korábbi két túránkon és már akkor is felfigyeltem rá milyen szép és érdekes.A  rendkivüli szépségű tájba nem is tagadom egyre inkább beleszerettem.Egyre több és több dolog vezet rá az Alföld csodáira.Korábban a lesajnált tájat szinte figyelemre sem méltattam aztán egyre több túránk vezetett az elmúlt években erre a tájra és fokról-fokra döbbenek rá a szépségére és az érdékességére.Csak azt sajnálom,hogy Gergővel való túrázásainkból valahogy kimaradt az Alföld.Kár érte.Bliriáns szépségű a táj erre is és ezt persze csak akkor veszed észre ha kiszállsz az autódból és gyalog vagy bringával indulsz felfedező útakra.A turistaút hálozaton még van hova fejlődni,amerre én jártam eddig mindenhol gyengék voltak a felfestések.Na,de vissza a csatorna világhoz azon belül is a kedvencemmé vált Kiskunsági főcsatornához.

Csodálatosan szép a főcsatorna bármerre is járunk körülötte

 A Kiskunsági Főcsatorna a főváros és a Duna-Tisza közének egyik legkedveltebb horgászvize. A Ráckevei Duna-ágból ágazik ki a Tassi zsilip közelében és Akasztónál csatlakozik a Duna-völgyi Főcsatornába.

A Főcsatorna a huszadik század hatvanas, hetvenes éveiben épült és a hajdan volt mocsaras, később labilis vízellátottságú Duna menti terület mezőgazdasági céljait hivatott kiszolgálni. Több mint 50 kilométeren át kacskaringózik Akasztóig, ezért is ragadt rá a Kígyós név. Rengeteg, változatos horgászhelyet kínál, szinte teljes hosszában.

Szerencsére tőlünk nincs messze

Szélessége átlagban 40-50 méter, mélysége 1,6-2,0 méter, pontos hossza 58,75 km, területe 303 ha.

A területen az általános halfajok mellett, úgymint ponty, süllő, csuka, szürke harcsa és keszegfélék jelentős arányban fordul elő, a compó és a széles kárász, melyek mesterséges telepítések után kerültek a jelenlegi állományszintre. A halgazdálkodási terv elsődleges célja a megfelelő halállomány biztosítása, amely az eredményes horgászathoz szükséges. A tervben minden évben kötelező érvénnyel 50 kg/ha-os telepítés került meghatározásra. A terület keszeg állománya képes az évenkénti reprodukcióra, biztosítva ezzel a ragadozó állományok eltartásához szükséges táplálékbázist. A halgazdálkodási tevékenységnek minden esetben összhangban kell lennie a Fűzvölgyi Öntöző Főcsatornán végzettekkel, mivel a két főcsatorna között a halak vándorlása nem korlátozott.

Rövid időn belül vált kedvencemmé

A csatorna lakhelyemtől nincs igazán messze és helyenként jól,ha nem is maradéktalanul,de jól elérhető.Jelzéssel ellátott turistaútakban viszont gyakorlatilag elégtelen.Csupán a magyar zarándokút keresztezi két helyen,de ugye tapasztaltuk,hogy ennek meg tragikus a felfestése.Viszont útak,földutak szinte mindenhol vannak mellette mindkét parton.Az a baj velük,hogy ezek jelzetlen utak.Nem árt tehát felkészülni ha erre túrázunk vagy bringatúrázunk.Szerencsére már akadnak jó alkalmazások erre a célra vagy megfelelő navigáviók.Eltudnék képzelni a csatorna mentén jelzéseket vagy itt-ott tanösvényeket.Így persze főleg csak a környékbeliek ismerik és épp ezért nagyrésze még érintetlen.

Sikerült már ide eljutnom és remélem még sikerül is!

A csatorna kiválóan alkalmas még kajakozásra,sőt igazából legjobban így lehet megnézni a szépségeit.Mindenképpen tervezek még erre túrákat a közeli és távoli jövőben.Az Alföld,a Kiskunság csatornái csodásan szépek.Érdemes őket felfedezni.Ha Isten is megsegít és kitartok egészségileg akkor feltétlen jövök még erre a tájra!

Télen nyáron szép!

Egy videót találtam róla amelyen az illető kajakkal járja be a csodás csatornát.Szerintem érdemes belepillázni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése