2020. augusztus 11., kedd

Kedvenc kilátóinknál (7.) - Cigány-hegyi kilátó

 Új sorozatomban a kedvenc kilátóinkkal kapcsolatos élményeink elevenednek fel és ahol természetesen bemutatom eme nagyszerű építményeket.Túrázásaim lassan negyven éve alatt számtalan kilátóban jártam,majd jártunk Gergővel együtt is.Mindig is imádtuk ezeket a csodákat,ha utunkba került egy sosem hagytuk ki,de voltak olyan túrák amelyeknek kifejezett célja volt egy-egy kilátó.
A mostani augusztusi részben azt a kilátót mutatom be,amelyben a legtöbbet jártam.

A kilátó
A Kelet-Mecsekben Kisújbánya felett,az 524 méter magas Cigány-hegyen találjuk meg a kilátót,amelyhez számos jelzett turistaút vezet,de csak egy megy ezek közül fel magához a kilátóhoz.(a sárga és a belöle kiágazó sárga3 jelzés).
Maga a kilátó nem mindig így nézett ki ahogy napjainkban.Az eredeti kilátó egyes leírások szerint 1978-ban,más leírások szerint 1980-ban épült.Jómagam is mintha az 1980-as táblát olvastam volna a kilátón.Búzás Endre tervezte a terméskövől épült kilátót,gránit névtáblával ellátva.A kilátó ekkor egy szintes volt,aljában egy a mai napig münködő esőbállóval vagy inkább beülövel.A kötalapzaton egy kis tetőszerkezet volt,fa korláttal körban ellátva maga a kilátószint,amely aztán nem bírta az időjárás (és a vandálok?) viszontagságait,így idővel tönkrement,eltört és el is tűnt.

Ilyen volt a kilátó
Azokban az időkben pompás körpanoráma nyílt innen a Kelet-Mecskre.Ám az idő nem állt meg és a kilátót körülölelő erdő fái bizony nőttek és nőttek,míg egy szép napon már teljesen megfosztották a vándort a kilátástól...Fura,hogy erre az eshetőségre Búzás úr a tervező nem gondolt...
A Mecsekerdő Zrt. és a Duna-Dráva Nemzeti park összefogásával aztán 2007-ben megmagasították,egy vasszerkezetet húztak a kilátó szintre és közel öt méterrel magasabbra helyeztek egy új kilátószintet,ahová csigalépcső vezet fel.Odafenn viszont elég kicsi helyet sikerült csak összehozni,így egyszerre három embernél több nem igazán fér el.Igy csoportoknak időbe telhet míg mindenki megcsodálja a kilátást.
Fura,hogy ekkor a felújításkor is jártunk itt.A kicsi hely ellenére odafentről újra élvezhető a kilátás és az ország egyik legcsodásabb körpanorámája fogadja a vándort.
Ám az idő továbbra is halad és a fák még mindig nőnek a környéken...

Népszerűsége töretlen
A kilátó magasságáról nincs információm,becslésem szerint kilenc-tíz méter körül lehet.Mivel jó helyen van,gyakorlatilag a Kelet-Mecsek közepén,így annak 85%-a belátható odafentről.
A kilátó népszerűsége óriási,hiszen magam is tanúsíthatom,egyszerű hétköznapokon is voltak itt szép számmal.Én ebben a kilátóban jártam a legtöbbször és mondanom sem kell,hogy az első számű kedvencem.Elöször Sándorral voltam itt 1986-ban,aztán még vagy hússzor... Sándorral,haverokkal,Mónival és Gergővel is.Utoljára nincs két hónapja (e sorok írásakor),hogy itt jártunk,egy a Kelet-Mecseket északtól-délig átszelő túra keretein belül.
Gergő utoljára 2016-ban volt itt emlékezetem szerint,akkor is a Kelet-Mecseket szeltük át,csak akkor kelet-nyugati irányban.

Jó magam a kilátónál

Gergő is eljutott ide,talán kétszer is,de lehet háromszor
Mondanom sem kell,hogy számos gyönyörű és élvezetes emlékem van innen.Ez az a kilátó amelyben még éjszaka is jártam.Örök emlék és mint mondtam első számú kedvenc kilátóm,már csak azért is mert jártam itt a két legnagyobbal is:Sándorral és Gergővel (sajnos nem egy időpontban).
Aggódom,hogy újra benővik a fák és már nincs hova magasítani a kilátót.Úgy gondolom ennek majd akkor fakivágás lehet a vége,amit ugye alapból nem díjazok,de ez esetben ez lehet majd az egyetlen megoldás.

A kilátószinten ennyi a hely

A kilátás egy szelete
Ha egészségem engedi,akkor ezer százalék,hogy jövök még ide.Remélem a kilátó állja az idők és az esetleges vandálok próbáját.Legutóbbi ittjártamkor úgy tűnt,hogy még rendben van,noha itt-ott azért már látszódtak a használatból eredő kopás jelei ugymondd.De még rendben volt.Maradjon is így,mert páratlan élményt nyújtó kilátó!
Könnyen elérhető a Kelet-Mecsek majd minden pontjáról,vezetnek erre jó minőségű jelzett turistautak,de mondom elsősorban a sárga sáv a legjobb ide,amely ugye Kárászról vezet a Zengőre.Felkeresését bátran ajánlom mindenkinek.Nem fog csalódni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése