2020. augusztus 20., csütörtök

Bikfa-forrás

Mivel a mecseki források is szerves részei túrázásaim történetének,anno úgy döntöttem,hogy inditok egy sorozatot ezek bemutatásából.A Mecsekben nagyságrendileg kétszáz forrás található,természetesen ezeknek csak a töredékénél jártam,de mégis úgy teljes egy sorozat ha annak minden darabját bemutatjuk.Nagy segítségemre van ebben Baumann József gyűjteménye.A sorozatot még Gergő halála előtt pár nappal inditottam,tartozom annyival az emlékének,hogy próbálom végigvinni...
Ahol már jártam ott természetesen van saját fotó,ahol nincs ott google a jóbarát.
Amennyiben esetleg saját képedet véled látni és ez sérti az érdekeid,szólj és leveszem.

Az idei augusztusi részben a Bikfa-forrásról lesz szó.

A Bikfa-forrás
Mánfa külterületén, a Kőlyuki-barlangtól északra kifutó Nagy-Mély-völgy keleti oldalának alján található, a piros sáv jelzésű út mellett (zöld kör jelöli).A forrásnál ér véget a Koponya-kutak (I. II.) felől érkező ZO jelzés is.

Kifolyásának helye rejtettnek tűnik, mivel általában nehezen megközelíthető. A kötéssel összerakott kőrakat felső részében olvasható a forrás neve. A forrás a mellette elhelyezkedő földúttal közel azonos magasságban jelentkezik. Sajnálatos módon ezért a forrásból kijövő víz nem folyik el rendesen és eliszaposodik.
A három oldalról határolt támfalból kiálló fémcsövön a miocén rétegvíz jelentkezik. Vízhozama a mérések szerint 5-12 liter/perc érték körül mozog, időszakosan el is apadhat. Ilyenkor a foglalás aljában gyenge, nem mérhető szivárgást lehet csak érzékelni.

A felújítások ellenére sincs jó állapotban a forrás
Eredetileg egy bükkfa tövéből folyt a forrás innen ered a neve.

- 2001-ben felújították, az üllepítő medencéből kiemelték a lerakódott hordalékot, valamint a forrás előterét megszabadították a felhalmozódott iszaptól.
- 2004-ben átépítették, három oldalról körbe falazták, és környezetét rendbe tették, valamint az elvezető árkot újra alaposan kipucolták.
- 2012-ben a Mecsekerdő ZRT támogatásával a forrás előterét kikotorták, megszabadítva az évek óta lerakódott iszaptól.
- 2016-ban 3 alkalommal az egyik forrásvédnök alaposan kitakarította.

A takarítás és a sokszori felújítás ellenére, jelenleg is nagyon rossz állapotban van a forrás. Eliszaposodott és hatalmas fák döltek a forrás előterébe.

A környéken ennek a forrásnak a vize a legmelegebb, olykor a 14 fokot is meghaladja. Ez valószínűleg a Sikondán feltörő héviz miatt van, mert ilyenkor a melegvíz közvetlen közelében a többi felszínre érkező víznek is az átlagosnál magasabb a hőmérséklete.
A közelben levő Cserkész(Eta)-forrásnál ez a jelenség már nem tapasztalható.
Ezt a jelenséget a "Triász törésvonal okozza.

Úgy tudom víze iható
Túrázásaim történetében megmondom az öszintét nem emlékszem,hogy jártam itt.Álltalában emlékszem a dolgokra,így valószinüsithető,hogy a forrásnál még nem jártam.Azért hezitálok ezen,mert azon a területen ahol a forrás található viszont már jártam és halványan derengne mintha láttunk volna egy forrást,de mivel akkor sajnos siettünk,nem szenteltünk rá időt.Elképzelhető,hogy az a Bikfa-forrás volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése