2017. július 4., kedd

Bertalan barát és az embernyuzó törökök

A Mecseki népmondák sorozatom új része szinte horrorisztikus elemeket is tartalmaz,ezért vegyétek úgy,hogy a 18-as karika kint van!Pécsen járunk a Gyükési kápolnánál...

A kápolna,háttérben a Mecsek és a Karolina külfejtés
A Pécs gyükési Bertalan-kápolnát remete barátok vették gond­jaikba. A törökök közeledésének hírére a barátok a Mecsek erdőségeibe menekültek. Csak egy maradt a helyén, Bertalan. Amikor megtudta, hogy a törökök aranyat, ezüstöt és más kincseket keresnek, a kápolna kincseit a hegy barlangjába rej­tette el. A törökök egy éjjel eljutottak a kápolnáig, de semmit sem találtak, csak a barátot, aki azonban még kínzások után sem árulta el, hova rejtette a kincseket. Lekísérték a hegyről a város felé. Egy présház mellett megnyúzták, bőrét karjára vetették, és a nyúzott ember elindult vissza a kápolna felé. Amikor odaért, összeesett és meghalt. A törökök ezt látva annyira megrémültek, hogy még tájára sem mertek menni többé a kápolnának.

Impozáns épület
A Bertalan-hegyen álló kápolnát 1749-ben építették egy ott lakó remete kezdeményezésére.Felette van a Bertalan-szikla és a Bertalan-kilátó.Régen híres búcsújáró hely volt.A kápolnához sokan elzarándokoltak a közeli falvakból Bertalan napján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése