2024. január 28., vasárnap

Átkelés

 Terveink között szerepel a Megyer-hegyi tengerszemhez való eljutás.Öszintén szólva olyan messze van az otthonuktól,hogy bizony a mi szerény képességeinkkel,ilyen messze még nem is jártunk az édes anyaföldtől.Persze ez nem tart vissza,sokkal inkább visszatartanak a lehetőségeink,de alakulhatnak úgy is a dolgok,hogy még az idén sikerülhet ide eljutni.Annál is inkább mert még soha nem jártunk erre,még soha nem láttuk a Zempléni-hegységet.A Megyer-hegyi tengerszemhez legkönnyebben Sárospatakról juthatunk el,ám ez csak egy rövidke túra még oda-vissza is.Természetesen böngészem a lehetőségeket és egyre jobban megfordul a fejemben egy Sárospatak - Sátoraljaújhely túra lehetősége.A környék a tengerszemen kivül is számtalan csodát rejt és ha eddig nem lett volna egyértelmű,a hely legújabb látnivalója egészen biztosan oda fog csábítani.Ez pedig nem más mint a Nemzeti Összetartozás hídja.

Hát ez nem akármi!

A híd az eddig megszokottaktól eltérően teljesen új perspektívába helyezi a város és a hegyek látványát. 2021 végén kezdődött el a Sátoraljaújhelyre megálmodott gyalogos függőhíd megvalósítása, melynek építése célegyenesbe érkezett, olvasható a Zemplén FM Facebook bejegyzésében.

Az összesen 4 milliárd forintba kerülő létesítmény neve Nemzeti Összetartozás Hídja, ami 80 méter magasan húzódik a föld fölött. A 700 méter hosszú szerkezet várhatóan a saját kategóriájában világrekorder lesz.

A tartóelemekre ráhelyezték több száz méter hosszan a trepprácsokat. Csak az a szakasz maradt ki, ahol a legmagasabban húzódik a híd, 82 méter magasan a Május patak fölött, ahová a speciális üvegelemek kerülnek majd a további élmény érdekében.

A négymilliárd forintos beruházás a kormány által elfogadott Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program keretében valósul meg. Ha minden a tervek szerint halad, néhány hónap múlva, 2024 tavaszán adják át a függőhidat.

Csábító!

Magyarországon eddig egy függőhídon jártam egyetlen egy alkalommal,mégpedig a Naszályon a Gyadai tanösvényen 2016 októberében Gergővel.Akkor azt nagyon élveztük,persze az ennek a 700 méternek durván a 10%-a volt azaz olyan hetven méter körüli.Engem vonzanak az ilyen típusú hídak amelyeken cseppet sem félek.Így ha úgy jönne össze bátran végigmennék ezen a sátoraljaújhelyi hídon.A rossz nyelvek szerint azonban egy átkelés 16 ezer forintba fog kerülni.Ez azért még ezen a korrupt Magyarországon is hihetetlennek tűnik,hiszen ilyen árak mellett aligha lesz látogatója a hídnak.Meglátjuk.Nem ígérem,hogy valaha is eljutunk  ide,de mint egy álommal felérő cél még jól jöhet....

A cél előttünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése