2024. január 26., péntek

Karácsonyi Tündérkert

 Talán pár hónapja,hogy első alkalommal hallottam a Karácsonyi Tündérkertről,sőt talán nem is hallottam,hanem a turistaterkep.com-on láttam,azon az oldalon amelyen a túráimat is megszoktam tervezni.Itt találkoztam először a nevével.A karácsonyhoz "csak" annyi köze van,hogy itt van a közeli Nagykarácsonyban.És amikor azon gondolkodom,hova merre is lehetne új és újabb csodákat megnézni,akkor ez egy remek hely,ahová például a betegségéből nem teljesen felgyógyuló Mónit is ellehet akár vinni.De akár egy túrát is érdemes ide tervezni,hiszen túráztunk már Nagykarácsonyba.Na,de miről is van szó?A Nagykarácsonyi Levendulás Tündérkert egy (még) nem felkapott kiváló kirándulási célpont lehet mindenki számára.Kicsit ismerkedjünk meg vele,már annyiból amennyit a neten találok róla.Aztán feltehetőleg május-júniusban akár sor is kerülhet egy személyes élményt adó találkozásra.

Újabb csoda,közel az otthontól!

Nagyarácsonyt Fejér megyében a dunaújvárosi járásban találjuk meg a várostól 20 km-re nyugatra.Elsősorban eddig a Mikulás házról volt ismert ország-szerte.Az 1300 fős települést immár egy újabb neveztességért is érdemes felkeresnünk.Ez pedig maga a levendulás,hivatalos nevén a Nagykarácsonyi Levendulás Tündérkert.

A Nagykarácsonyi Levendulás Tündérkert 6000 tő francia levendulával nyitotta meg kapuit.    A levendula szedés mellett felnőttek és gyerekek szórakoztatásáról gondoskodik az 500m2-es játszótér, mezítlábas parkkal, népi játékokkal, kukorica bunkerrel, homokozóval. Kézműves foglalkozás, fotó szoba ahol akár be is öltözhetnek egy kép erejéig

A kapu nyitva!

Nagykarácsonyban az egyik irányban egyik irányban a Mikulásház a másik irányban pedig a levendulás felé tarthat a kirándulni vágyó.Utóbbi újdonság a községben hiszen 2020 nyarán nyitotta meg kapuit.Boni Linda gyermekeivel és férjével döntött úgy,hogy a 2019 október óta folyamatosan gondozott területet megnyitja a nagyközönség előtt is!Miután a szomszédban élő idős bácsi elhunyt,megvették a házat és a hozzá tartozó kertet.Ám eleinte nem tudták mit kezdjenek velük.Abban biztosak voltak,mivel a kert nagy mindenképpen hasznosítani szeretnék.

Lépésenként alakult ki a most látható környezet. A levendulával kezdtünk, először azt ültettük el a területen, majd a házra is egyre nagyobb figyelmet fordítottunk. Visszakapta a régi formáját, kialakítottunk egy gangot. Az épületben egy fotószoba kapott helyet, mert tudtuk, láttuk, hogy sokan szeretnek fényképezni, fényképezkedni – meséli Linda.

Itt egész biztosan pillangókat is találunk

A szoba különböző sarkai­ban különböző stílusú fotók készíthetők, a helyiség egyik ékessége a hortenzia selyemvirággal körbefuttatott karikahinta, amelyet Linda egy kedves barátnője készített el. Azt jövőre a levendulásban szeretnék elhelyezni. Emellett az épületben egy kanapé is található, telis-tele régi mackóval.

– Nagyon sokat segítettek nekünk a nagykarácsonyiak – emeli ki a tulajdonos. – Az irányjelző táblát például egy helyi ismerősünk készítette, de ezenkívül számos tárgyat fel is ajánlottak a községbeliek a ház és a kert számára – teszi hozzá.

Tündérkerti bejárat

Az épülettel együtt egy közel egyhektárnyi területről beszélünk, ebből csak a levendula körülbelül négyezer négyzetmétert tesz ki. Mivel maradt még hely, ide további 2700-3000 tővel terveznek. Így a területet sok idő gondozniuk: a füvesített részeket fűnyírózzák, rendszeres a kapálás, valamint a tövek közül kézzel kell kihúzni a gazokat.

A helyszínen a levendula mellett – Linda fogalmaz így – „bónuszként” pipacs is található.

A beszélgetés Lindával 2020-ban látott napvilágot a FEOL oldalán.

Annyi tudható még,hogy a terület látogatása ingyenes nyitva hétköznap 15-18 óra között,hétvégente pedig 9-18 óra között.Ennyit találtam jelenleg a helyről,amelynek saját facebook oldala is van ide kattíntva !

Csoda a csodában (ez a kép nem itt készült,de akár itt is lehetne)

Szóval egyelőre ennyi.Rajtunk tehát a sor,hogy személyes élményeket is szerezzünk.Így ezt most ezennel be is veszem az idei tervek közé,hiszen közelsége révén könnyen el is érhető.Természetesen ajánlatos levendula szezonban május-június tájékán jönni.Ha Isten is megsegít és nem jön közbe semmi rossz akkor alighanem el is fogunk ide jönni még ebben az évben.Minden másról majd akkor (képek,videók,szöveges beszámolók)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése