2021. február 12., péntek

Büdös-kút (1.)

 Folytatva a mecseki forrásokról szóló bejegyzéseimet a Büdös-kút a következő "versenyző".Ám tudni kell,hogy Büdös-kútból a Mecsekben három is van (más leírások szerint négy is),természetesen három külömböző helyen.Elöször talán a legismertebb kerül sorra,mégpedig az amelyik a Büdős-kúti kulcsosháznál található meg a Közép-Mecsekben.A forrásokat bemutató leírások fő forrása a Mecseki források jegyzéke,ezek kiegészülnek saját élményekkel,ott ahol van.

Így néz ki a forrás

A forrást a Remete réttől északra találjuk meg az azonos nevű kulcsosház közelében.

A foglaláson emléktábla is látható, mely Óberszt Ágoston, Id. Herr Ferenc, Id. Herr Ferencnének állít emléket. Faragott kövekből felépített foglalt forrás. A forrásház építményénél csak csapadékosabb időszakokban van vízkifolyás. Innen 8 m-re van egy alsó kifolyó, mely állandó jelleggel működöt, de ma már azon sem jön mindig a víz.

Rónaki László (az 1987-es kataszter szerzője, lsd. bevezetés) szerint „karsztcsurgó”, amelynél időszakosan szünetelhet is a kifolyás. Vasajtós támfalas foglalása hagyományosnak tekinthető, amelynek alján történik a kifolyás. A szépen elkészített felépítményből kiálló vascsövön kilépő víz a középső triász anizuszi emeletében képződött mészkő karsztvize.
Vízgyűjtője feltételezések szerint csak részben önálló, mivel a nagyobb források vízgyűjtőjétől nem elkülöníthető részletből lép ki.
Az orfűi Vízfő-forrás vízgyűjtőjéhez tartozva, annak vízhozamát csökkentheti némiképpen, de az itt kilépő vízmennyiség csak jelentéktelen töredék a Mecsek legnagyobb forrásának hozamaihoz képest. Valószínűleg az erős tektonizáltság, valamint a felső triász homokkő pikkely – amely a forrás előtt becsípődve ismeretes – okozza jelentkezését. Az itteni hozamok egy nem jelentős karsztforrást jeleznek.
Vízhozama 1–200 liter/perc értékek között mozog, de az 5 liter/perc alatti érték a gyakoribb.

Szerintem a Mecsek legszebb forrásainak egyike

1932-ben építették (bár egyes leírások szerint korábban)

- 1972-ben a pécsi Saprtacus SE felújította,
- feliratát 2000-ben cserélték, mivel a régi kőbe vésett felirat már megkopott.
- 2005-ben a Mecsek Egyesület támogatásával újjá épült.

Egy 1912-es évi Turisták Lapja amiben ez olvasható " A hidegkúti és kantavári források foglalása kijavíttatott, legközelebb a büdöskúti forrás kerül sorra."
A Mecsekben jelenleg 4 büdöskút van (régebben 5 volt, csak az egyik elapadt) ezért nem tudjuk melyikre utalnak, viszont egyenlőre a Középmecseki kúttal azonosítjuk.
Ha ez így van akkor már 1932 előtt foglalták.

Korábbi építésére utalnak még:

A forrást már az 1894-ben megjelent, Kiss József által írt és szerkesztett „Pécs és környéke, vezetőkönyv a városban és annak környékén” c. könyv is említi, "Remeteréttől pár száz lépésre jobbra kiágazó, és fehér színnel jelölt úton Büdöskúthoz jutunk"

A forrás már egy 1918-as térképvázlaton, majd az 1939-es Mecsek térképen is fel van tüntetve.

Közeli

A Büdös-kút már szerepelt a blogomban,méghozzá a mecseki népmondás résznél,akkor is részletes leírást adtam róla.Persze ha már népmonda,akkor most se maradjon el,annál is inkább mert érdekes,szép legenda övezi a forrást:

A Mecsek egyik eldugott zugában tanyázott egy hétfejű sárkány. Az éjszakát mindig egy barlangban töltötte, amelyből forrás bugyogott elő. Egyszer egy fiatal vitéz vetődött arrafelé és szomjáta akrta oltani a forrásnál. A sárkány észrevette és rátámadt a vitézre. Ám a legény kirántotta kardját és rettenetes viaskodásban levágta a sárkánynak mind a hét fejét, sőt még a szívébe is beleszúrt. A sárkány vére elvegyült a forrás vizével és megmérgezte azt. Azóta hívja a nép ezt a forrást Büdös-kútnak.

Ezt majd még látni kell!

Bár jártunk már a közelben,magánál a forrásnál még sosem.Nagyon előfordulhat,hogy járunk majd még erre,annak ellenére is,hogy a közeljövő elképzeléseiben nincs benne,de úgy érzem jövünk majd ide.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése