2020. május 24., vasárnap

Béke-forrás

Mivel a mecseki források is szerves részei túrázásaim történetének,anno úgy döntöttem,hogy inditok egy sorozatot ezek bemutatásából.A Mecsekben nagyságrendileg kétszáz forrás található,természetesen ezeknek csak a töredékénél jártam,de mégis úgy teljes egy sorozat ha annak minden darabját bemutatjuk.Nagy segítségemre van ebben Baumann József gyűjteménye.A sorozatot még Gergő halála előtt pár nappal inditottam,tartozom annyival az emlékének,hogy próbálom végigvinni...

A mai májusi részben a kisújbányai Béke-forrással ismerkedünk meg.

A forrás Kisújbányán
Elhelyezkedése:A Kisújbányát átszelő völgy bal oldalában, a völgytalpon, a földtani környezetet meghatározó szinklinálisnak megfelelően kibillentett helyzetű fehér mészkő rétegfejek közül (alsó kréta korú) jelentkező forrás, a kék sáv jelzésű út mellett.

A fakadási hely környezetében barlangra emlékeztető üreget képeztek ki, amely elé vasrácsos, zárható ajtót helyeztek.
A forrás vizét a foglalás alapján a szomszédos házaknál is hasznosítják, külön védelemmel ellátott gravitációs vezetékkel vagy szivattyús vízkiemeléssel.
A foglalásból természetes módon eltávozó víz közvetlenül a patakba folyik. A forrás vízhozama a karsztos jellegnek megfelelően szélsőséges és gyakran változó, tartósan 30–70 liter/perc, míg az árvízi kifolyások során akár 3–400 liter/perc is lehet. Utóbbi esetekben nemcsak a vasrács aljában, hanem annak környezetében, a mészkő repedéseiből is folyamatosan lép ki víz. Ilyenkor további két, jól elkülöníthető fakadási hely mutatkozik meg, amelyeknek egyenkénti hozama akár az 50–60 liter/perc értéket is meghaladhatja.

Az Óbányai-völgy felöl jövet vagy oda tartva olthatjuk itt szomjunkat
A foglalás pontos időpontját nem ismerjük, viszont egy 1979-es mecseki leírásban név szerint szerepel.Feltételezésünk szerint a Kisújbányai lakók foglalhatták.

A forrásnál számtalan alkalommal jártam-jártunk már.Elöször természetesen Sándorral 1986 környékén,majd a haverokkal is voltunk itt,valószinűleg ittunk is a vízéből.Később Gergővel is érintettük a forrást.Többek között a 2009-es Nyárádi kunyhónál való nyaraláskor,amikor elöször hoztam el Gergőt az Óbányai-völgybe,aztán a keletről-nyugat felé Kelet-Mecseket átszelő túrán is megálltuk itt.Reményeim szerint jövünk is még majd ide.

Kicsit ugyan elvan bújva (és a kép is gyengébb kicsit),de az útról azért észrevenni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése