2020. május 16., szombat

Kedvenc kilátóinknál (4.) - Ranzinger kilátó

Új sorozatomban a kedvenc kilátóinkkal kapcsolatos élményeink elevenednek fel és ahol természetesen bemutatom eme nagyszerű építményeket.Túrázásaim lassan negyven éve alatt számtalan kilátóban jártam,majd jártunk Gergővel együtt is.Mindig is imádtuk ezeket a csodákat,ha utunkba került egy sosem hagytuk ki,de voltak olyan túrák amelyeknek kifejezett célja volt egy-egy kilátó.

A mai májusi részben a tatabányai Ranzinger kilátót mutatom be a saját szemszögömből.

Szinte erőt sugároz ki magából a Ranzinger kilátó
2008-ban a Bányásznapon avatták fel a tatabányai Kő-hegyen az egykori XII-es akna felvonójából kialakított harminc méter magas kilátót.
A Ranzinger Vince bányászmérnökről elnevezett építményt a tatabányai szénmedencében zajló, évtizedeken át meghatározó kőbányászat emlékére újíttatta fel és építtette át Tatabánya önkormányzata. A névadó a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársaság (MÁK Rt.) tatabányai bányaigazgatója volt.

Gergő a kilátónál
Az építmény a magas szerkezete ellenére is az egyik legbiztonságosabb kilátó amelyben valaha is jártam.Hiszen szinte végig felfelé,de a kilátó szinten is egy ketrec szerű rács véd attól,hogy baleset érje az embert.Így aztán odafenn nyugodtan nézelődhetünk,kisgyermekeket is bátor szívvel felvihetünk és hát itt az esetleges öngyilkos jelöltek is kudarca vannak ítélve,hiszen ebből a toronyból kiesni nem lehet!

Impozánzs építmény
A tornyból 30 kilométeres körzetben nyílik kilátás a környező falvakra, úgymint Óbarok, Oroszlány és Komárom. Kiépített túristaösvényen haladva a Parkerdőn keresztülvágva juthatunk a város másik jellegzetes építményéhez, a Turul emlékműhöz.
Szintén a kilátó közelében találhatjuk a Szelim-barlangot, de a hegy lábánál is akad látványosság, mint például a János-forrás, ami régóta a környék egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A Vértesben működő, valaha aktív mészégető tevékenység tanújaként egy szépen felújított mészégető kemence is utunkba kerül, amelynél érdemes elidőzni, és megismerkedni ezen népi mesterség csinyjával-bínyjával.

Gergő a kilátóban

és persze én is
Túrázásaim nagyszerű történetében egyszer sikerült eddig eljutni ide.Mégpedig a valaha volt egyik legvidámabb túránkon 2017 végén,amikor is Gergővel és Zoli barátommal jártunk itt.Zoli hiába biztonságos a kilátó nem mert feljönni.Magasnak ítélte meg.Gergő viszont minden különösebb gond nélkül belevágott ebbe a kalandba is.Nem bánta meg!Fenetikus,felejthetetlen élmény volt!

A kilátás egy szelete
Most ugyan nincs tervben véve.De a koronavírus miatt nincsenek is jelenleg különösebb terveim,de a lényeg az,hogy nagyon szeretnék még ide újra eljutni egyszer.Sajnos már csak Gergő nélkül tudok.A jelenlegi túratársaknak meg nagyon magas ez a kilátó...így ha el is sikerül újra jutni,valószinűleg csak én fogok felmenni.Vagy akad egyszer még valaki aki feljönne velem...sosem tudni...

A Ranzinger kilátót bátor szívvel ajánlom mindenkinek.Aki egyszer is eljön ide és felmegy,az nem fogja elfelejteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése