2019. augusztus 27., kedd

Árpádtetői-forrás

Augusztusban sem maradunk Mecseki forrás nélkül!A Mecsek a források hazája a több mint kétszáz forrásával.Természetesen nem tudtam még mind a kétszáznál járni,de egyrészüknél már jártam és ittam is a vízükből.
Úgyanúgy mint a népmondás sorozatomnál,minden hónapba egy forrást mutatok be.Kétszáz forrás...hát pár évig ez elfog tartani szerintem,még az is lehet,hogy túlél engem...Mire végzek,lehet egy-két forrás már létezni sem fog,hiszen ezeket is karban kell tartani,ápolni kell,nem hagyni elenyészni.Ahol jártam már és lesz saját képem,ott természetesen azt teszem be,ahol nem,ott kénytelen leszek a neten keresni róluk,később ha járok az aktuális forrásnál mégis,akkor lecserélem a képet sajátra.Ez remélem senki érdekeit és jogait nem sérti...

Ebben a hónapban az Árpádtetői-forrással ismerkedünk meg közelebbről.

Az Árpádtetői-forrás
Árpád-tetőtől északra, a Mecsek-pihenőtől kb. 60 m-re, a beágazó kocsiút alatt található forrás. A kék sáv jelzésről (K-) a kék kör (KO) jelzésű út vezet hozzá. 

Téglából falazott, belső aknás, és kifolyócsöves forrás.
Kvarclapokkal mintázott támfalában kőlapba vésve látható a felirata.
Vízhozama 1,5–5 liter/perc értékek között változhat. Érdekesség, hogy vizében erős vaskiválás jelentkezik, ám ennek ellenére fogyasztásra kiválóan alkalmas, főként terhes nők számára. Az egyik fotón látszik a magas vastartalmú "sárgás" színű víz, mely a kifolyócsövön hagyja el a forrást. Ilyen nagy vastartalommal rendelkezik még a Lóri-forrás, az azonos nevű vadászháznál.

Szépen felújítva
A forrást 2007-ben felújították. 
Az eredeti egy nyitott tégla falazású akna volt, aminek az alján egy vascső látta el a kifolyó szerepét. Nyitottsága miatt mindenféle hulladék belekerült.
Az akna ki lett tisztítva, fertőtlenítve, majd egy rozsdamantes acél kifolyócső került a régi helyére. Végül egy fedél, majd rá kövek zárták el a "potyogó" hulladék útját.
Az akna elülső falára szép fehér kvarclapokat ragasztottak, és egy forrástábla is felkerült rá.
Egy kicsit Pécs városát szimbolizálva "Vasarely" kockáira "hajazó" tábla, szép kék felirattal. 
Igényesen, szépen kialakított forrás.

Így helyezkedik el a forrás
1896-ban ünnepelte Magyarország a honfog­lalás 1000. évfordulóját. Az egész éves, fényes rendezvénysorozat­hoz hozzátartozott a "fásítási", emlékültetvények létesítésének programja.Árpádtetőn is ültettek tölgyet, mely sajnos azóta elpusztult, ezért egy új Vörös-tölgy lett ültetve, előtte egy emlékoszloppal A 2002-es Mecsek Turistatérképen még nem szerepel a forrás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése