2019. április 14., vasárnap

Anyák-kútja

Egy új sorozatot indítok amelyben a Mecseki forrásokat szeretném bemutatni és megismertetni a nagyérdeművel.Miért éppen a mecseki források?Elöször is azért mert a Mecsek a kedvencem és a források hazája a több mint kétszáz forrásával.Természetesen nem tudtam még mind a kétszáznál járni,de egyrészüknél már jártam és ittam is a vízükből.
Úgyanúgy mint a népmondás sorozatomnál,minden hónapba egy forrást mutatok be.Kétszáz forrás...hát pár évig ez elfog tartani szerintem,még az is lehet,hogy túlél engem...Mire végzek,lehet egy-két forrás már létezni sem fog,hiszen ezeket is karban kell tartani,ápolni kell,nem hagyni elenyészni.Ahol jártam már és lesz saját képem,ott természetesen azt teszem be,ahol nem,ott kénytelen leszek a neten keresni róluk,később ha járok az aktuális forrásnál mégis,akkor lecserélem a képet sajátra.Ez remélem senki érdekeit és jogait nem sérti...

Az áprilisi részben a csodás nevű Anyák-kútjával ismerkedünk meg.
Ennél a forrásnál már volt szerencsénk járni.

A csodás nevű forrás,egy csodás helyen
A forrás a Melegmányi-völgyben találjuk meg a piros+ jelzésű turistaút mentén,közel a híres mésztufalépcsős vízeséshez.

A forrás vize a háttérben található patakos barlangon át juthat el kifolyási helyére (a Melegmányi vízfolyásos barlang forrása).
A forrás tulajdonképpen két helyről tör fel, az egyik a foglalt kifolyócsöves támfalból, a másik tőle néhány méterre jobbra.
A vízadó képződmény a középső triász mészkő, melyből ez a tipikus karsztforrás állandó kifolyással utánpótlódhat. Vízhozamait a mérések szerint 30–2000 liter/perces szélső értékek jellemzik.
A forrás vízgyűjtője nem határolható el egyértelműen a Nagy-mély-völgyi Kánya-forrásétól, mely szintén a karsztvízből kap utánpótlást. Inkább csak a felszíni vízválasztó határa jelölhető ki a két karsztforrás között morfológiai szempontok alapján.
A foglalás helyétől kb. 20 m-re kezdődik meg a forrásmészkő kiválása, amely ezek után több száz méteres hosszban, változó intenzitással állandó jelleggel jól nyomon követhető a völgytalpon.

Gergővel a forrásnál,ha jól emlékszem 2013-ban
Összesen három, kőbe vésett felirat látszik a támfalon, legfelül, a sokszor ledöntött zárókőben: 1952, a támfal középső részén: Anyák-kútja, alul: -műkő kiöntésű- melegmány.

A forrás foglalásáról több elképzelés is volt, viszont perdöntő bizonyítékok kerüktek elő, méghozzá Csokonay Sándor saját "szavai".
Ami egyértelműen bizonyítja, hogy a forrást Ő építette ki és édesanyjáról nevezte el aki nagy beteg volt.
Ezt erősíti meg az 1959-es Mecseki sétákban leírtak is.

Kinézetre is,igen szép a forrás
Az idők során a forrás falának kövei kilazultak a patakmederbe "dőltek", és a kifolyó cső sem vezette ki rendesen a forrásvizet. 
Ezért 2003-ban felújították. A régi eternit kifolyót kivésték, és saválló került helyére, melynek keresztmetszete igazodott a jelentősebb vízhozamokhoz. A falazat köveit visszatették és cementes kötéssel megerősítették.

 2019. márciusában a feliratok újra lettek festve.

Jómagam a forrásnál
A forrás és a környéke nagyon szép,hiszen a Mecsek egyik legszebb völgyében található.Aki nem járt még itt,az jöjjön el,nézze meg a környék érdekességeit,látnivalóit.Van bőven!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése