2018. július 11., szerda

A hegy

Odafelé nem is tűnt fel,nem figyeltük és érdekes mert én mentem erre párszor a múltban és nem emlékezem,hogy felfigyeltem volna már rá korábban...persze lehet.Aztán a minapi bakonyi túránkról hazafelé a 8-as főúton menve Várpalota és Csór között egy szemet gyönyörködtető hegyre lettünk figyelmesek.A hegy mondhatni csupasz volt fa nem volt rajta.Jellegben hasonlított egyik nagy kedvencünkhöz a budaörsi Odvas-hegyhez,csak nem tűnt annyira sziklásnak.
Büszkén meredt ki a tömegből,szinte hívógatóan csalogatott.
Amolyan szerelem volt első látásra.
Elkezdtem hát rákeresgetni.

A Baglyas-hegy a Bakony legkeletibb hegye
Így sikerült megtudni,hogy a hegy neve Baglyas-hegy és,hogy a Bakony legkeletibb hegye.
A 361 méter magas Baglyas már a Pannon-tengert megelöző Szarmata-tengerben is egy aprócska sziget volt.Magányos csúcsa délcegen emelkedett ki a környező vízekből,s büszkén mutatta egyedülállóságát a magas bakonyi hegyek felé.
A hegy tömbje különösen távolabbról nézve tűzhányóra emlékeztet.Fehérlő réteghatároktól szeletelt falak,mély horhosok,keskenyre kopott gerincek,leszakadozott,állat-formájú sziklák,elvetélödött,elvonszolódott dolomit tömbök bizar világa ez.

Ez a hegy hív engem....
A csúcson csodálatos a zavartalan körpanoráma. Kelet felé Székesfehérvár, észak felé a Vértes egy része: a Móri-árkot határoló Csóka-hegy és Csókakõ látszik. A nyugatias irány már a Bakony közelebbi részleteit: a Burok-völgy Bakonykúti alatti szájadékát, a Tési-fennsík laposát és a Keleti-Bakony magasabb régióit láttatja.
A tetõn az antennatorony mellett egy kopjafát is találunk. Az 1991-es kopjafa állításának évfordulóján június végéhez esõ szombaton minden évben sok kiránduló zarándokol ide.

A Baglyas-hegy csúcsa.Kicsit zavaró a villanyoszlop...
A látvány a képek és ennyi infó már bőven elég arra,hogy a hegyet a közeljövőben felkeressük.Fel is fogjuk!Gergővel már az időpontot beszéljük.Legvalószinűbb,hogy a novemberi bakancslistát módosítjuk.Arra a hónapra egy Velence-Pázmánd túra van jelenleg betervezve,de Velencén a közelmúltban jártunk.Ezt a túrát eltudjuk tenni januárra is,vagy leminösítjük környékbeli túrának,hisz nem igazán van Dunaújvárostól messze.
Tehát akkor minden valószinűség szerint novemberben eljövünk majd a Baglyas-hegyre.
A hegyen és környékén járható jelzett turistautak vannak,így kiagyalunk majd egy túrát.
Ez sincs igazán messze Dunaújvárostól,tán 60km-re.
A Bakony tetszik nekünk.Most,hogy megismertük egyre inkább tervbe vannak véve a  hegységben zajló túrák.Hisz hatalmas hegység,van miből válogatni.

Mivel még nem jártunk itt,a képek nem saját képek.
Képek forrása:OKT weboldala,mapio.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése