2018. július 21., szombat

Merj nagyot álmodni - Bakancslista előzetes

Nem rég léptük át az idei szezon felét és az eddigiek alapján terveink nagyrésze valóra vált.Voltak persze amik nem,de a többség igen.Ugye egy előzöleg összeállított bakancslista alapján járjuk túráinkat amelyen előfordulhatnak változások menetközben is,de mégis van egy váz amire alapozni tudunk.
Miközben ezerrel zajlanak az éves túráink mi már év közben is a jövő évi helyeken agyalunk,hogy hova merre érdemes belevágni új kalandokba.
Nincs ez másként most sem,mostanra július végére összeállt a fejünkben a jövő évi bakancslista amelyen persze az év hátralévő részében még csiszolunk,finomitunk és a végleges tervet immár szokás szerint január elsején teszem közzé.
Nézzünk hát bele az előzetes vázlatba a 2019-es bakancslistánkba amely az évi 12 fő túrát tartalmazza.


Januárban,mivel úgy néz ki,hogy az idei novemberi túrán változtatunk (a Velencei-hegység helyett a Bakonyba megyünk) ezt az elmaradt túrát fogjuk bepótolni.Amely majd Velencéről fog indulni,ha lehetőség lesz rá felmegyünk újra az új kilátóba,majd onnan Nadapon át elmegyünk a pázmándi fensíkra a sziklákhoz majd Pázmándon fejezzük be a túrát.Ez nem lesz egy nagy túra,de januárra a korai sötétedés miatt éppen elég lesz.

Pázmánd és sziklái (vannak nagyobbak is)
Februárra már egy kicsivel nagyobbat merünk álmodni.Megszeretnénk nézni a mi kis falunkat,azaz az ismert sorozatból ismert Pajkaszeget amely valójában Pilisszentlélek és a Visegrádi-hegységben található.A túrát vagy Dömösről vagy Pilismarótról indítanánk átszelve a hegyen mennénk le Pilisszentlélekre,majd onnan el Dorogra ahonnan már jó a közlekedés Budapest felé így gond nélkül haza lehet térni.

Pajkaszeg azaz Pilisszentlélek
Ha március akkor Vértes,immár hagyománnyá kezd ez a dolog válni,amit persze cseppet sem bánunk.A túrát Csákvárról indítanánk és elmennénk Gántra a híres marsbéli tájat megnézni majd onnan még elevickélnénk Csákberénybe.Persze végleges útvonal terv majd január elsején!

Gánt és a vörös táj
Áprilisban is hagyomány a Mecsek.Jövőre sem lesz ez másképp.Elérkezett az idő,hogy felkeressük a bazsarózsák valódi otthonát.Eddig csak a Zengői túráinkon találkoztunk néhánnyal,most nem fogunk már tágítani,elmegyünk a Zengő alatti Nagy mezőre ahol reményeink szerint bazsarózsák százai lesznek.Innen megyünk majd aztán ismét fel a Zengőre,onnan pedig ezúttal le(és nem fel ahogy szoktuk) a medvehagyma tengerhez.
Amennyiben az időnk még engedni fogja elmegyünk újra Püspökszentlászlóra.A túra körtúra lesz,így Hosszúheténybe fogjuk befejezni.

A Nagy mező virágai
Új kedvencünk a Bakony.Jövőre három alkalommal is elszeretnénk jönni a hegységbe,elöször májusban a Balaton-felvidékre,a tihanyi-félszigetet szeretnénk bejárni.Ha szerencsénk lesz elkaphatjuk a levendula virágzást is,amely legalább annyira látványos mint a medvehagyma virágzása.Természetesen a félsziget érdekességeit is felakarjuk keresni.Ha összejön akkor pedig túra végén hajóval mennénk át Siófokra.Persze kidolgozunk majd egy B tervet is arra az esetre ha ez mégsem sikerülne.

Tihany ahol negyven éve nem jártam...
Idénre gondoltuk egy be nem tervezett túra keretében Lillafüredet,ám ebből már kötve hiszem,hogy lesz valami,így jövő júniusra bevesszük a bakancslistába a Bükk hegységet.Elmennénk majd Lillafüredre ahol nem szándékozunk nagy túrát csinálni,inkább a hely érdekességeire fókuszálnánk,megnéznénk az érdekes,látványos dolgokat és ha időnkből még kifutná akkor megnéznénk a diósgyőri várat is.

Lillafüred
Júliusban újra a Bakony kerülne sorra.Ezúttal az észak Bakonyba mennénk el méghozzá Csesznekre.Régóta szemezünk már a cseszneki várral,ideje lesz felkeresni.A vár után egy körtúrára indulnánk amely érintené a Bakony leghíresebb völgyét a Cuha-völgyét.Alighanem ezt szánjunk majd az év fő túrájának már ha egyáltalán érdemes-e fő túrának kikiáltani bármelyiket is.

Cseszneki vár
Augusztusban újra Bakony és újra a Balaton-felvidék lenne a müsor.Ekkor pótolnánk az idén májusban az ismert okok miatt elmaradt badacsonyi túrát.Nevezetesen Badacsonyból indula átmennénk Szigligetre a várba,megnézve persze az útközbeni érdekességeket és a Balatont.

Hívogató Badacsony
Szeptemberben újra a Mecsek jönne,hisz évi két túrát teszünk kedvenc hegységünkbe.Nehéz ezen a vidéken olyan helyet találnunk ahol még ne jártunk volna.Ezek egyike a Köves-tető.Ide jönnénk Hosszúhetényből majd ha lehetőségünk lesz rá a vasasi külfejtést is megnéznénk.Innen mennénk aztán le Vasasra,ott lenne a túra vége.

Kilátás a Köves-tetői kilátóból a Hármasra és a Zengőre
Évek óra halaszgatjuk a Gemencet is.Ideje lesz már ezt is valóra váltani,így októberben elmennénk végre a híres gemenci erdőbe.Lesz időnk addig kidolgozni a részletes útvonaltervet.Valószinüleg október második felében mennénk,hisz ilyenkor a legszebb a természet.Jó lenne az őszi finálét a gemenci erdőben kifogni...

Fantasztikus lehet az őszi finálé a Gemencen,reméljük 2019-ben itt ér minket...
Novemberben a Gerecsébe szándékoznánk menni.Dorogról indulna a túra amely Lábatlanig vezetne.Ott is akad bőven érdekesség és látnivaló,Itt is majd a közeljövő feladata lesz a részletes útvonal tervet kidolgozni.

Pisznicei kanyon - Lábatlan
Jövő decemberre Gergő fiam Budapesten egy olyan hídtúrát szeretne amelyen sötétségben a kivilágított hídakon zajlana.Ha majd az akkori technikai felszerelésem lehetővé teszi a naplemente utáni színvonalas képek és videók készitését ennek semmi akadálya nem lesz.Ha mégse akkor kitalálunk majd valami mást.

Túra a kivilágított hídakon?Miért ne?
Hát ennyi lenne dióhájban a jövő esztendei előzetes,amelynek végleges kidolgozása év végére elkészül majd.A 12 fő túra nagyjából éves túráink 40-50%-át adja ki.A maradék túrákra nincs elözetes terv,hisz ezek helyi,környékbeli vagy be nem tervezett túrák kirándulások lehetnek amelyek helyéről és útvonaláról évközben születik döntés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése