2023. július 4., kedd

Kedvenc kilátóink (42.) - Kozmáry kilátó

 Több mint negyven év elmúltával jutottam el a napokban a már-már álltalam feledésbe merült Mátrába.A hegység óriási hatással volt rám és egészen biztosan felkerül legalább évi egy túrával ezentúl a bakancslistámra.Sok szép,lenyügőző és érdekes dolgot láttam a mátrai túránk során,ezek egyike volt a túra első kilátója.Ez kilátós sorozatom következő alanya a több mint százéves Kozmáry kilátó!

Az első randevúnk a Kozmáry kilátóval

A Heves megyei Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüred és egyben a Mátra-vidék egyik leghíresebb építménye a 398 méter magas Dobogó-hegy csúcsának közelében, a tengerszint felett mintegy 370 méterrel várja az északi-középhegységi körpanorámára szomjazó turistákat.

Az 1900-ban emelt, egyszerre kissé kemence- és bástyaszerű kőkilátó Kozmáry Jánosról, a hajdani gyöngyösi kereskedőről és Mátrafüred üdülőtelepének igazgatójáról kapta a nevét. A Déli-Mátra északi részén, a kilátójáról, taváról és kalandparkjáról méltán híres Sástótól délre fekvő, évszázados Kozmáry-kilátóból csodálatos kilátás nyílik dél és délnyugat, valamint a Központi-Mátra északabbra nyújtózó területei felé: Gyöngyös városa mellett számos kisebb település és hazánk legmagasabb csúcsának tévétornya is remekül látszik innen tiszta időben.

Állja az idők próbáját!

A méreteit tekintve inkább visszafogottnak, dizájnja alapján ugyanakkor akár mesebelinek is nevezhető építészeti alkotást a két világháború között, majd több mint hetven év múltán, 2010-ben újították fel, hogy látogatása biztonságos legyen. Megközelítése még a legkényelmesebb természetjáróknak sem okozhat gondot, hiszen a szép panorámával kecsegtető objektumhoz közvetlenül a Hegyalja utcáról lehet feljutni. A navigációban kevésbé jártas kalandorok kedvéért egy faragott fakapu jelzi stílszerűen az aszfaltozott utca és a turistaút „kereszteződését”. A kilátó közelében több pompás, sokat megért fenyőfa várja, hogy fényképbe komponálódjanak, amint a mátrai tájat vigyázzák a magasból.

Nem nagyon lehet eltévedni

Kilátás Mátrafüredre és a felhőben úszó Kékesre

A kilátót mi ott jártunkkor megfelelő állapotban találtuk.Nem vártunk csodákat a több mint százéves építménytől,ennek ellenére láttuk,hogy hősiesen állja az idők vasfogát.A kilátószinre egy csigalépcső szerű lépcső vezet fel amely nem megy teljes kört,hiszen egyharmad kört leírva már fel is érünk a kilátószintre amely nincs túl magasan,becslésem szerint talán nyolc méter.A kilátószint kör alakú,nem nagy talán jóindulattal ha van három méter átmérőjű,de biztosra nem tudom mert nem mértem le.Teljes körpanorámát élvezhetünk a csodás kilátóból.Az építmény kőből készült és a kilátószinten kőkorlát ad biztonság érzetet.A tetőszerkezetet tartó oszlopok fából készültek,miként maga a tetőszerkezet is.A fába jó szokás szerint rengeteg belevésés van,amit nem győzök hangsúlyozni,hogy nem tesz jót a kilátóknak!Szomorú még,hogy megkell említenem a kilátószinten eldobott rengeteg cigarettacsíkket...

Kilátás dél felé,Gyöngyösre és Gyöngyössomlyosra

A kilátóba mi/én egyszer jártunk mégpedig 2023 júniusának utolsó hétvégéjén.De ez sem biztos,mert lehet,hogy kétszer voltam.Tudniillik 1980-ban itt voltam táborban Mátrafüreden és elképzelhető,hogy eljöttünk ide,de sajnos én erre már nem emlékszem.Most Zolikával voltam itt.Sajnálom,hogy Gergővel már nem sikerült ide eljutnunk...egész biztos sikerült volna,ha nem jön el az az átkozott decemberi nap.Bízom benne következő életünkbe összejön...

A kilátó egész évben nyitva és szabadon látogatható bármikor.Kérek mindenkit ne tegyen benne további károkat,ne véssen senki a fába és ne szemeteljen.A kilátó alatt amúgy van pad és asztalka egy pompás pihenésre...A kilátó felkeresését mindenkinek ajánlom aki szereti a szép dolgokat,a szép kilátásokat,azoknak egészen biztos,hogy kivételes élmény lesz!

Jómagam a kilátónál

Az itteni túránkról film készült.A kilátót 4 perc 30 másodpernél érjük el a filmben.Érdemes belenézni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése