2022. október 27., csütörtök

Baján Kagán

 A jövő évi túraterveket szövögetve böngésztem a turistaterkep.com oldali online térképet amikor is megakadt a szemem a Kunszentmiklós közelében található síron.Nevezetesen Baján Kagán sírján.Kicsit kutakodva kezdett a dolog érdekes lenni,noha túl sok mindent nem sikerült megtudni.Ami biztos Baján Kagán sírja nincs messze lakhelyemtől,így a közeljövőben túrát szervezek majd ide.Noha a túra nagy része betonutas lesz,ez természetesen nem tart vissza,hogy felkeressük a sírt.Addig is nézzük át mit sikerült megtudnom a témáról.

Baján Kagán szobra a Nezede szoborparkban,ahová szintén készülünk!

A kunbábonyi avar kagán leletek 30 éve kerültek elő egy homokbányából. Dr. Balogh Mihály főigazgató maga is szitálta a homokot ott, további kincseket keresve. A történet, amit elmesélt a kilós arany tárgyak előkerüléséről mesébe illik. A traktorosok előtt leomlott egy homokfal, s előtárult a számtalan kincs. A munkások megosztoztak a talált tárgyakon, majd egyikőjük a helyi óráshoz elvitt belőle egy darabot, aki rögtön rájuk ijesztett, hogy ezekkel bizony azonnal menjenek a helyi múzeumhoz. A régészek rögvest lezárták a területet, megpróbálták helyreállítani a széthordott vezér sírját, s állítólag a 70 százaléka vissza is került a leletnek.

"...akinek feje volt meghajlították, akinek térde volt földre kényszerítették..." - idézi a főigazgató a VIII. századi Bilge kagán és Kül-tegin türk emlékoszlopa feliratának visszatérő refrénjét.Talán a leghívebben jellemzi a földrésznyi birodalmakat kovácsoló zseniális sztyeppei fejedelmek, a kagánok kérlelhetetlen hatalmát.
A VII. sz. elején, összefüggésben a Kárpát-medencébe történt avar betelepüléssel, de legkésőbb az al-dunai szállásterületek feladásakor az avar kagáni székhely a Duna-Tisza közére költözött.

Baján Kagán sírja

Megerősítette a Duna-Tisza közi kagáni székhely korábbi feltételezését az 1971-ben előkerült kunbábonyi kagáni sír. Indokolt a feltételezés, hogy a sírban a legendás Baján kagán idős unokája nyugodhatott, aki a bizánci vereség és az avar birodalom vazallusi szervezet összeomlása után tevékeny részt vállalt az avarság újjászervezésében.
A kunbábonyi lelet némely darabja egymagában is egyedüláll, mint ötvös műremek. Teljességében szemlélve pedig még ennél is jóval több: beszédes történeti forrás. A lelet csaknem teljes egészében a fémművesség terméke, amely a kor összes fémmegmunkálási eljárását felvonultatja előttünk, a lemezes poncolt munkáktól az öntésig, a rekeszes, körberakásos és formába kalapált, bordázott és gyöngyözött elemek alkalmazásáig.
Az avarság legrangosabb vezetői közé tartozott, s talán maga a kagán, a fejedelem volt az a férfi, akit a 670-es évek táján temettek el a mai Kunszentmiklós Kunbábony nevű határrészén.

A fejfa

A bizonnyal évszázados hagyományokat őrző temetési rítusról ma már nem sokat tudhatunk. Annyi bizonyos, hogy az avar főurat nagyméretű, 280 cm hosszú, 130 cm széles, ÉNy-DK-i irányú sírgödörbe, arany lemezekkel díszített fakoporsóba helyezve, méltóságának jelképeivel, legszebb ékszereivel, fegyvereivel, edényeivel és eszközeivel együtt temették el. Szemfedelét aranylemezek ékesítették, kezére aranykörmös kesztyűt és halotti gyűrűket húztak. A halott mellé a túlvilági útra két birka húsát helyezték, fejéhez óriási, talán borral teli amphorát állítottak. A kunbábonyi avar férfi rangját nemcsak ékkőberakásos aranyveretekkel díszített öve, hanem arany kürtje és ivóedénye, madárfejes jogara, valamint aranyveretekkel ellátott kardja is jelzi. Egykor gazdagságát már csak sejthetjük a ránk maradt arany tárgyak alapján. H. Tóth Elvira és Horváth Attila régészeti ásatásai során a múzeumba került lelet együttes sajnos hiányos, mert a lelőhelyet megtaláló helybeliek kezén sok-sok tárgy tűnt el talán mindörökre. A begyűjtés és a hitelesítő ásatás eredményeképp 155 db aranytárgy került a múzeumba, melynek összsúlya 2,5 kg. A kunbábonyi fejedelmi sír azonban így is a világ legszebb avar kori lelete.

2008. augusztus 8-án délután 16 órakor a Kurultajra összegyűlt népek megemlékezést tartottak és emlékművet avattak a kunbábonyi feltételezett kagáni sírnál. A fejfát Simmer Sándor fafaragó készítette.

Ha Isten is megsegít 2023-es első túránk vezet ide,vagy valamelyik téli túránk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése