2022. október 24., hétfő

Csendes-kút

 Mivel más most nem jut eszembe,ezért folytatom a Mecseki források sorozatomat.Ma már egy icipicit bánom,hogy belevágtam ebbe,hiszen bár sokat járok túrázni,de ezen forrásokat végig járni,ha nem ott lakik az ember,képtelenség.Meg hát nem is mindig a Mecsekbe járok.A hegységben nagyjából kétszáz forrás van,jómagam ha harmincnál járhattam,így viszont segítségre szorulok,amit a webes források gazdái nem mindig látnak szívesen.Hiába az emberek irigyek,pedig vannak olyanok akik éppen tőlem visznek el dolgokat mégsem szólok érte.Szóval ha úgy alakul bármikor,akkor azon dolgokat amelyek nem az én tulajdonaim,ha éppen arra járok akkor lecserélem.Addig is a bejegyzés végén ott lesz megjelölve a képek és a szöveg forrásai.

Ma részben a Csendes-kút kerül bemutatásra.

Ilyen a Csendes-kút

A forrás Püspökszentlászló közelében, a Bába-hegy oldalában, a Vajda-völgy közepén fakadó kis forrás, a Szent Ferenc kápolna feletti út hajtűkanyarja alatt kb. 120 m-re található.

A hegy oldalából, egy repedésrendszerből fakadó víz a Vajda-völgy felé csordogál. A mészköves, vörös-márgás üregből csepegő víz vékony kifolyócsövön távozik.
Régebben egy fa tövében eredt a forrás, és egy fém táblára volt felírva a neve, mely a közeli fára volt felakasztva. Mára a fa kidőlt és áthidalja a rókalyukszerű üreget, ahonnan a forrás előtör.Jelzett út nem vezet erre és a megközelítése is nehézkes, mivel a használaton kívüli erdészeti utat az évek alatt alaposan benőtte a tüskés gaz.

A kifolyó cső felett márványtáblán a „CSENDES” elnevezés szerepel, mivel erre kevés ember jár és magasan fekvése miatt nagy csend van a környéken.
Korábbi neve Vajda-kút, mivel a Vajda-völgyben folyik, völgy a nevét a valamikor itt a közelben levő cigánytelep vajdájáról kapta, aki itt lakott a völgyben.

Csendesen megbújva...

Mint azt a bevezetésben említettük a forrás felet található a Szent Ferenc kápolna.
- 1878-ban építtette Guirard Vince a Boldogságos Szent Szűz tiszteletére, és 40 forintot adományozott a fenntartási költségekre.- 1878. június 21-én felszentelték.
- 1913-ban felújították és mivel a kápolnában levő képek tönkrementek ezért pótolták őket.
- 1969-ben újra rendbe hozatta Csonka Ferenc plébános (lsd. Csonka Ferenc-forrás).
- A régi oltár helyett egy Szent Ferencet ábrázoló került a kápolnába innen ered az új neve.

A forrásnál még soha nem jártunk és sem közeli,sem távlati terveinkben nem szerepel,hogy valaha is jövünk erre.Bár semmi sincs kizárva.

felhasznált források: kép,szöveg: Mecseki források jegyzéke (turistautak,openstreetmap.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése