2022. október 6., csütörtök

Kedvenc kilátóink (33.) - Várhegy kilátó,Királyrét

 Az országban több helyen is van Várhegy,vagy Várhegyi kilátó,én most a Királyréti azaz a Börzsönyben találhatót veszem górcső alá.A szinte új kilátó páratlan élménnyel ajándékozza meg az erre tévedő vándort.A kedvenc kilátóink sorozatomban most ismerkedjük tehát meg a börzsönyi Várhegykilátóval!

Ahogy a vándor jön,így tűnik fel szeme előtt a kilátó

A 350 méter magas Várhegyen áll a 20 méter magas, háromszög alapú, csonka gúla formájú, faszerkezetes Várhegy-kilátó. A faszerkezet fenyő, illetve tölgy felhasználásával készült, a kilátószint padlózata a betonozás alapszintjéhez képest 15 méterre emelkedik.

A Várhegy-kilátó háromszintes, az első és a második emeleten megpihenhetünk a kihelyezett padokon, míg a harmadik emelet körpanorámával vár bennünket. Páratlan kilátás tárul a szemünk elé. Látható innen a Sas-hegy, a Só-hegy, a Kő-hegy, a Kopasz-hegy, a Nagy-Inóc, a Nagy Hideg-hegy, a Csóványos a Karancs, jó időben, hidegfront után pedig a Dobsináig is ellátni.

Tökéletes állapotban

A kilátó 2020-ban készült,tehát szinte új.Értelemszerűen így kiváló állapotban találtuk ott jártunkkor.A lépcsők nem meredekek,szélesek,jól járhatók,a kilátószintek pedig vannak annyira tágasak,hogy kényelmesen elférjünk.A felső szinten a korláton táblák vannak kihelyezve mutatva,hogy az adott irányban éppen mit látunk!Tökéletes tetőszerkezet biztosítja,hogy akár esőben is feljöhessünk és ne ázzunk meg a kilátás csodálása közben.

Teljesen rendben

A kilátót a Királyréten a Várhegy csúcsán találjuk.

47°53’38.93″É; 18°58’53.22″K

Három turistajelzés – piros, zöld és sárga háromszög – is vezet a Várhegy-kilátó lábához, mindhárom Királyrétről indul. A távolság kb. 1,5 km, a szintemelkedés pedig 90 m. Nagyjából fél órás sétával kényelmesen fel lehet érni. Terep babakocsival a sárga háromszög jelzésen érdemes elindulni. Mivel az utak erdei utak, földesek, esős időben sarasak. Minden esetben célszerű az időjárás és útviszonyoknak megfelelően öltözni.

A tetőszerkezet

A kilátás egy szelete

A Királyrét autóval is elérhető Kismaros-Szokolya irányából,de a kilátóba csak gyalogosoan lehet felmenni!Tömegközekedéssel pedig autóbusszal vagy a Királyréti Erdei kisvasúttal érhető el a Királyrét.Ez utóbbit ajánlom,hiszen kivételes élmény!

A kilátóba eddig egyszer jártunk,e sorok írásakor nincs még három hete sem.Zolikával,Vikivel és Tomivel tudtam eljönni ide.Nem bántuk meg!Sajna Gergővel az országnak erre a részére nem sikerült eljutni.Ha élne valószínűleg ez valóra válhatott volna vele is...

A kilátó kivételes élményt ad!Nálam bőven esélyes az év kilátója címre!Felkeresését mindenkinek ajánlom!A környéken remek túrák tehetők!

Filmünkben 9.20'-nál érünk a kilátóba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése