2022. március 19., szombat

Kedvenc kilátóink (26.) - Bence-hegyi kilátó

 Több mint két éve megy már a kedvenc kilátós sorozatom,amelybe csak olyan kilátók kerülhetnek be ahol már legalább egyszer jártunk.Bőven van még két évre való anyag,ráadásul folyamatosan firssülnek is kilátós élményeink.Sorozatom 2022 márciusi versenyzője,egy viszonylag közeli kilátó,ahol már háromszor is jártam.Ez pedig a velencei Bence-hegyen található kilátó,amely még fiatal tagja a kilátók népes táborának.Nézzük meg mi tudható róla.

A kilátó első ott jártamkor

Bence-hegyi kilátót 2018. márciusában adták át a Sukoró melletti Bence-hegyen. A 20 méter magas toronyra 113 (torony)+42 (felvezető út) lépcső vezet fel.

A Velencei-tóra jó kilátást nyújtó 210 méteres magaslaton már 1965 novemberében emeltek kilátót. Erre a célra egy elavult olajfúró-tornyot helyeztek át a zalai olajmezőkről. Az acéltorony hamar nevezetessé vált, jó tájékozódási pontot jelentett a kirándulók és a tavon hajózók számára is. Sziluettjét két helyi egyesület is használta logójában.

Karbantartás hiányában azonban az acéltorony szerkezete elöregedett, 1988-ra életveszélyessé vált, ezért robbantással lebontották. A velencei önkormányzat a kilátó helyén több alkalommal is megpróbált új tornyot építtetni, de kísérleteik meghiúsultak. Végül a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács valamint a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. 2014 végén nyolcvanmillió forintos keretösszeggel kiírt ötletpályázata már nagy sikert aratott, arra 156 pályamű érkezett. A bíráló bizottság a közönség szavazatait is figyelembe véve Kruppa Gábor és Merkel Tamás építészek (egyébként második díjas) természeti formákat is idéző tervét fogadta el megvalósításra.

Gergő velem volt az első ott jártamkor

A torony építése 2016 júliusában indult, de a fővállalkozó cég nehézségei miatt a 2017 januárra tervezett átadás csúszott és a költségek is emelkedtek. Végül 2017 szeptemberében folytatódtak a munkálatok, és a létesítményt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át a 2018-as választási kampány idején.Az ünnepség során kisebb tüntetésre is sor került a politikus vadászati szokásai ellen.

Mint írtam a toronyba 113 lépcső vezet fel a kilátó lépcsőházában,közben a falakon különféle természeti képeket csodálhatunk.Csigalépcsőn juthatunk a kilátószintre,ahol folytatódik a lépcsősor.Tehát a kilátószint sem sík,ugyanúgy meg fel a végpontig a csigalépcső.

A kilátó csiszolt és színezett lőtt betonból készült.Furcsa alakját a Velencei-tó szemközti településeiről is jól látni,de kivehető a Velencei-hegységből is sok helyről.Sajnos a kilátó belépődíjas és rossz időben nem nyit ki.

Gergő a kilátóban Mónika Bernadettel 2018 húsvétján

A kilátó a 210 méteres Bence-hegyen található Velence település szomszédságában.Autóval is kitűnően megkőzelíthető,éppen ezért gyakran előfordul a tumultus,főleg ünnepnapokon és kellemesebb hétvégeken.Én személy szerint ajánlom a kilátó felkeresését hétköznapokon.

A kilátásért megéri felmenni,mert az fenomenális!Teljes körpanoráma jutalmazza az ide feljövő turistákat.Teljes pompájában látható a Velencei-tó,a szemközti településekkel.Jól kivehető a Mezőföld tóig benyuló része.Másik irányba pedig szembeköszönnek a hegyek,főleg a Velencei-hegység vonulata uralja a látképek,de látszik Sukoró is,Nadap és sok más település is.Ezt egy túrázónak legalább egyszer az életben látnia kell!

A kilátás egy szelete

A kilátóba eddig háromszor jártam/jártunk.Első alkalom nem sokkal az átadása után volt.Ekkor 2018 húsvét hétfője volt.Gergő és Mónika Bernadett jött el velem,a Velence-Sukoró túrára,ennek keretében érintettük a kilátót.Ekkor óriási már-már zavaró tömeg volt itt.

A második alkalom Gergő halála után volt három héttel.Vele terveztük még el a pázmándi sziklákhoz vezető túrát amelynek egyik állomása lett volna a kilátó.Gergő már sajnos ekkor nem jöhetett velem,de tartoztam neki annyival,hogy megcsinálom ezt a túrát.Ekkor Móni és Zoli jött el velem és a túra amolyan búcsú volt Gergőtől... A kilátót ekkor viszont zárva találtuk.Eső esett éppen,de az aztán elállt.Így vagy úgy a kilátóba ekkor nem tudtunk felmenni,de a sziklákig eljutottunk.

A kilátónál Gergő elvesztését követően három héttel...

A harmadik alkalom 2020 januárjában volt amikor a Meleg-hegyet másztuk meg szintén Zolival és Mónival.Január ellenére pompás időnk volt.A Meleg-hegyről lefelé jövet érintettük a kilátót és ekkor fel is tudtunk menni rá.Örvendetes volt,hogy ekkor nem volt tömeg.

Ez volt tehát a három alkalom amikor itt jártunk.Mivel a kilátó nincs igazán messze Dunaújvárostól bőven benne van a pakliban,hogy jövünk még erre.Nem biztos,hogy a közeljövőben,de valamikor biztosan.

Bár a Bence-hegyi kilátó fizetős,úgy gondolom mindenképp megéri,hogy legalább egyszer felkeresse mindenki.Kiváló kirándulási célpont lehet.Én azonban javaslom,hogy autó helyett,gyalogosan másszuk meg a hegyet.Jelzett turistaút is visz fel.

Jómagam a kilátószinten,mögöttem a Meleg-hegy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése