2020. szeptember 27., vasárnap

Kőasztal piramis

 Immár lassan két éve,hogy letudtuk azt a bakonyi túrát amelynek végállomása Iszkaszentgyőrgyön volt.Ekkor "találkoztunk" az ország egyetlen piramisával.A túra pedig szándékosan úgy lett megtervezve,hogy érintse a piramist,amelyre korábban egy cikk alapján figyeltem fel.Már az akkori filmben ígértem,hogy egyszer majd részletesen foglalkozom vele.Lassan két év telt el azóta így hát mondhatni ideje lesz.Ugye akkoriban sokminden rossz történt amelynek hatására feledésbe merült a dolog,most aztán ahogy újra megnéztem azt a régi filmünket eszembe jutatta.Így hát összegyüjtöttem mindazt amit a piramisról találtam.

A Kőasztal piramis

A Székesfehérvártól alig tíz kilométerre fekvő Iszkaszentgyörgyön számos turisztikai gyöngyszem és természeti csoda is látható: az odalátogatók többek között megleshetik az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastélyt, a Duzzogó-fürdőt, illetve a Piramita-hegyen található Csillaghegyi kilátót és a faszerkezettől pár méterre található kőasztalt is. Utóbbitól néhány apró lépésnyire csúcsosodik az ég felé egy kővel kirakott gúla, amely tíz méteres magasságával történetesen Magyarország egyetlen kőpiramisa.

Gergő a piramisnál

A kőpiramis történetét egy legenda lengi körül: eredetileg Pappenheim Szigfrid építtette, aki 1936-ban halt meg. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kőpiramis a '30-as, '40-es években már bőven itt volt, ugyanis rendelkezésünkre áll egy olyan fotó, amelyen Sybill néni (Szigfrid unokája) olyan nyolc-kilenc éves körül lehetett, amikor az építmény mellett ült. Mivel Sybill de Mola 1926-ban született, így könnyű behatárolni, hogy mikor épülhetett a kőpiramis eredeti változata

Az elbeszélés szerint az impozáns építmény emlékműnek készült, amelyet az egyik elhunyt családtagnak állítottak: volt a rokonságban egy olyan férfiú, aki rangon alul szeretett bele egy leányzóba, amit nagyon nem néztek jó szemmel az idősebbek. Mivel nem teljesülhetett be ez a szerelem, a férfi önkezével vetett véget az életének, az ő tiszteletére készült a piramis. Pappenheim Szigfrid rendkívül nagy hódolója volt az antik művészeteknek, emiatt kaphatott piramis formát az emlékmű.

Az a régi előkerült kép...

A kőpiramis aztán egészen a háborút követő időszakig állt, majd az '50-es évek végén, a '60-as évek elején a helyiek teljesen lerombolták, köveit pedig a falusi építkezésekhez használták fel. Az tudni kell, hogy a kastélytól elkezdve az épületeken és a műtárgyakon át minden, ami ahhoz a rendszerhez tartozott, már nem volt nagy érték az akkori lakosok számára, sőt, inkább olyan volt, amit el kell tüntetni. Ennek következtében majdnem teljesen lerombolták a gúla alakú építményt.

A kőpiramist aztán 2014-ben a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. építette újjá, amely egy modernebb változata lett az eredeti emlékműnek. Míg a 1960-as évekbeli ritkaság tömörebb elemekből készült, és minden élét gyönyörű vasalás, a tetejét pedig egy kis gömb díszítette, addig a jelenkori műalkotás alapja beton, és kisebb kövekből rakták körbe a piramis-formát.

Az, hogy ez az emlékmű ott áll, ahol, részben annak is tulajdonítható, hogy előkerült egy megsárgult fotó, amin Sybill néni nyolcéves kislányként nagymamájával, Károlyi Erzsébet grófnővel és a dajkával egy piramisnál ül.A település polgármestere utánajárt a történetének, majd azt gondolta, hogy ennek a kőpiramisnak régi területén lenne a helye.

Ilyen a környéke
Ez egy sematikusabb, leegyszerűsítettebb verziója a régebbi alkotásnak, ám a múlt visszacsempészése mindenképpen üdvözítendő. A kőpiramisnál elrejtettek egy időkapszulát is, amely az új építmény átadásával egy időben készült el, és majd ötven év múlva fogják felnyitni. A kapuszulába 2014-es újságokat és helyi tárgyakat helyeztek bele, így 2064-ben nagy élmény lesz majd felfedezni ezeket az emlékeket.

Jómagam a piramisnál
A kőpiramis nagyon fontos része Iszkaszentgyörgy történelmének, identitásának.Annak a nemzetnek, amelynek nincsen múltja, nem lehet jövője sem, tehát, ha nem becsüljük meg az értékeinket, akkor nem sok keresnivalónk van itt...
Az emberek nagyon meg szoktak lepődni, hogy mégis mit keres egy piramis Magyarországon.

Mint már említettem,mi Gergővel 2018 október 13.-án jártunk itt.Kifejezett célunk volt a piramis felkeresése.Ám éppen egy 27km-es túra legvégén voltunk,így erősen megfáradva érkeztünk ide,de ettől függetlenül is élveztük ezt a csodát.Sajnos ketten együtt már nem tudunk ide eljönni és én azóta sem jártam itt.Elképzelhető,hogy valaha még eljövök majd,hiszen a hely igazán klassz.Arra azonban mindenki készüljön fel,hogy a környéken a turistajelek felfestése igen gyenge,nem árt térkép és valami telefonos alkalmazás ami segít.


Az említett film,a piramisos rész 45.35-nél kezdődik,de
érdemes végignézni az egész filmet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése