2020. szeptember 17., csütörtök

Bodzás-forrás (Noémi-kút)

 Mivel a mecseki források is szerves részei túrázásaim történetének,anno úgy döntöttem,hogy inditok egy sorozatot ezek bemutatásából.A Mecsekben nagyságrendileg kétszáz forrás található,természetesen ezeknek csak a töredékénél jártam,de mégis úgy teljes egy sorozat ha annak minden darabját bemutatjuk.Nagy segítségemre van ebben Baumann József gyűjteménye.A sorozatot még Gergő halála előtt pár nappal inditottam,tartozom annyival az emlékének,hogy próbálom végigvinni...
Ahol már jártam ott természetesen van saját fotó,ahol nincs ott google a jóbarát.
Amennyiben esetleg saját képedet véled látni és ez sérti az érdekeid,szólj és leveszem.

A mostani szeptemberi részben a Bodzás-forrásról lesz szó

Ilyen a Bodzás-forrás
A karsztos jelleget határozottan mutató forrás az Óbányai-völgyben. Kisújbánya közelében található a kék sáv jelzésű út mellett néhány méterre.

A patakmeder bal oldalán, mészkőből épített, táblával ellátott forrás.
Bő vízhozamú, de vizének csak egy kis töredékét vezették ki a falazatba helyezett fémcsövön.
A nagyobb vízmennyiség, 6 további helyen, köztük a forrás jobb oldalán egy kővel kirakott alagúton keresztül jut a szabadba.
A forrás kőfalán fehér márványtáblára vésték a forrás nevét, és az erdészet szimbólumát, a tölgyfacsillagot (kocsányos tölgy magoncnak van ilyen alakja).

A forrás a kisújbányai szinklinális elnevezésű földtani egység középpontjának közelében lép a felszínre, így vízgyűjtő területe a felszíni formákkal nem jelölhető ki egyértelműen. Víztartó képződménye a felső jura és alsó kréta karbonátos kőzetek.
Vízhozama szélsőséges mint a karsztforrásoké, 80-800 liter/perc.



Álltalában folyik is
A foglalás pontos dátumát nem tudjuk, viszont egy 1997-es fotón a "Noémi-kút" és mellette az 1990-es dátum olvasható.

 A forrást 2007-ben felújították.
A forrással szemközti oldalon látható egy másik, bő vízhozamú forrás, mely természetes kifolyású; az 1987-es forráskataszterben Lapos-forrás néven tartják nyilván, ellenben semmiféle tábla nem jelöli.

- 2014. évben a forrás foglalását a nagy vízhozamok okozta károk miatt teljesen át kellett alakítani.
A forrás falazata mögötti részt feltárták, természetes üregét terméskövekkel feltöltötték, földel lefedték. A régi kifolyócsöveket megszüntették (kivésték), egy új
- rozsdamentes - kifolyócső került beépítésre.
A kifolyócsövön a középső vízér csak egy kis hányada folyik ki, a többi a beépített vastag gégecsövön jut a jobb oldali vízfakadáshoz, ahonnan együtt folynak a felszínre a kialakított alagút rendszeren.
Míg a baloldali vízfakadás a falazat természetes kövei alól bukik ki és jut a közeli patakba.
A szemközti Lapos-forrásnál meghagyták a természetes vízkitörést, falazatból a kifolyócsövet eltávolították, és a megrongálódott kőfalat is megjavították.
Az átalakítást a Mecsekerdő Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Mecsek Egyesület munka osztálya végezte.

- 2015-ben a forrás teteje beszakadt, ennek javítás megtörtén valamint, patakon való átkelést nagy kövek görgetésével könnyebbé tették és kétoldalt a csúszós partoldalba újabb "föld-lépcsők" lettek kialakítva.



A forrás a kishíd közelében található
A forrás meletti területen esőbeálló és tűzrakó hely van. Az esőbeállón egy kedves felirat olvasható: "A természetet szerető emberek összefogásával készült. 

A forrás közelében található Péczeli Endre sírja, aki "a még egymillió lépés" című Rockenbauer Pál filmben is szerepel.
A sír felirata: "Medicus curat natura sanat" "az orvos kezel, a természet gyógyít" Ő egy igazi bölcs ember volt!
Érdemes megnézni a filmet 


A forrás közelében egy kiépítetlen forrás is fakad amit Sándor-forrásként nevez a már sokszor említett 87'-es kataszter.


A felírat
Részünkről az egyik legtöbbet látogatott mecseki források közé tartozik.Számtalan sok alkalommal jártam és jártunk már a forrásnál.A kezdeti időkben még Sándorral,majd az ifjonc kori haverjaimmal akikkel anno még a Nyárádi kunyóban nyaralgattunk.De jártunk már itt Mónival,Erikával (egy régebbi jóbarát) és természetesen Gergővel is.Valahányszor erre jártunk a forrás mindig münködött!


Bodzás-forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése