2019. január 14., hétfő

Mecseki források - Amália-forrás

Egy új sorozatot indítok amelyben a Mecseki forrásokat szeretném bemutatni és megismertetni a nagyérdeművel.Miért éppen a mecseki források?Elöször is azért mert a Mecsek a kedvencem és a források hazája a több mint kétszáz forrásával.Természetesen nem tudtam még mind a kétszáznál járni,de egyrészüknél már jártam és ittam is a vízükből.
Úgyanúgy mint a népmondás sorozatomnál,minden hónapba egy forrást mutatok be.Kétszáz forrás...hát pár évig ez elfog tartani szerintem,még az is lehet,hogy túlél engem...Mire végzek,lehet egy-két forrás már létezni sem fog,hiszen ezeket is karban kell tartani,ápolni kell,nem hagyni elenyészni.Ahol jártam már és lesz saját képem,ott természetesen azt teszem be,ahol nem,ott kénytelen leszek a neten keresni róluk,később ha járok az aktuális forrásnál mégis,akkor lecserélem a képet sajátra.Ez remélem senki érdekeit és jogait nem sérti...

A Farkas-árok (Váraljai-árok) nevezetű völgy déli oldalában található, a völgytalp felett mintegy 3-4 m-rel magasabban. Dél-Keletről a Csalán-hegy, Dél-Nyugatról a Dögkút-tető határolja.

Három jellegzetes „sonka alakú” sziklából folyik ki a víz, a foglaláskor egy természetes sziklafal meghagyásával került kialakításra. Jelentkezési helye akár kötés nélküli kőrakattal védettnek is tűnhet, pedig valójában csak a kőzetanyag repedései jelennek meg ilyen arculattal.
- A kifolyócső felett mészkőlapba írva megtalálható a felirat is amely manapság már nehezen olvasható.

Amália-forrás
A kifolyó vízből szinte már a kilépés helyén megkezdődik, majd a továbbiakban folyamatosan (a forrástól 3–4 m-re) követhető a mésztufa (mészkő egyik formája) kiválása, amely a patakba való becsatlakozásáig tart. Ennek eredményeként a völgyoldalra igen szép, részben nyitott legyezőhöz hasonlítható forrásmészkő dombocska települ, melynek kubatúrája (térfogata) és megjelenése jelentősnek mondható. A tőle nyugatra lévő völgyben két jelentősebb forrásmező is van. A mészkő anyaga jóval keményebb, mint a közeli forrásoké (Lendület-forrás, Kalán Miska-kútja).
Vízhozama kiegyenlített, 5-20 liter/perc értékek jellemzik.

A foglalás időpontját nem tudjuk, viszont egy 1994-es Mecsek turistatérképen már név szerin szerepel.

A forrást 2006-ban kifolyócsővel és táblával látták el.
A forrás táblájáról teljesen lekopott a festék és a kifolyó cső melett is folyik a víz, ráférne egy felújítás.
A régi tábla felirata teljesen lekopott ezért új táblát helyeztek ki. lsd. fotó.

Az új tábla
A forrás közvetlen közelében (felette) valamikor egy nagy Hegyi juhar állt, mely sajnos idővel kidőlt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése