2019. január 5., szombat

Pécs-Somogyi szájhagyomány

A Mecsek az a különös hegység ahol szinte mindennek van valami legendája,mondája vagy éppen valami története.Ezeket összesiti a Mecseki népmodák gyüjtemény.A januári részben a két somogyi betyárról lesz szó.

Pécs-Somogy
Patya és Pacsmag - két somogyi betyár - a szomszédos Romonya egyik elhagyott pincéjében vert tanyát. Innen jártak be mulatni a közeli Kulcsos csárdába a Porkoláb réten át. A söntés pultja, a kecskelábú asztalok és főleg a kármentő tudott volna csak jókat mesélni ezekről a kiruccanásokról. Évek múlva egyik alkalommal váratlanul rajtaütöttek a pandúrok a két gyanútlan betyáron és rájuk gyújtották a pincét. Ők se vették tréfára a dolgot, áttörtek a támadók gyűrűjét és a Kulcsos csárdán keresztül a somogyi erdő felé menekültek. De az üldözők egyre közelebb kerültek hozzájuk. Valamit tenniük kellett. Egy kis dombhát egy pillanatra eltakarta őket, ezt kihasználva gyorsan felkapaszkodtak egy éppen előttük terebélyesedő hársfára. Kisvártatva már onnan, a fa tetejéről szemlélhették elégedetten hogyan csörtet el alattuk a rászedett pandúr csapat. A Kulcsos csárda mestergerendájába vésett két betyár neve már rég az enyészeté. De Patya Imre egy betyárnóta hőseként máig él a somogyi emberek emlékezetében. Meggyulladt a romonyai pince, Benne égett Patya Imre pénze, Benne égett kétcsövű puskája, Patya Imre nyolc szeles gatyája.

Pécs-Somogy temploma
Nem is gondolná az ember, milyen csodavilág rejtőzik Pécs keleti részén – a hajdani bányásztelepülésből igazi virágzó kis faluvá avanzsált Somogy fantasztikus értékeket rejt. Nemcsak a közösségi életet irigyelhetné meg bármely pécsi városrész, a természeti környezet is páratlan. Érthető, miért is választják egyre többen lakhelyül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése