2018. szeptember 25., kedd

Kezdödik az őszi színjáték!

Aki túrázik és benne van ebben a körben,úgy gondolom egyetért velem abban,hogy az ősz a legjobb!A fák levelei színesre festik ilyenkor a tájat,ilyenkor a legjobb a kirándulni!
Érdemes lesz kimozdulni a következő hat hétben,mert ez az év legszebb időszaka.
Ha bekell határolni ezt az időszakot akkor az nagyjából szeptember utolsó hetétől november közepéig tart.Ez az időszak az őszi színjáték időpontja.

Nincs szebb dolog a természetben az őszi színjátéknál
Ősszel a természet még egyszer utoljára eláraszt bennünket gazdagságával, sugárzóan ragyogó színeivel. Az erdők, mezők összetéveszthetetlen őszi fényekben pompázva legszebb arcukat mutatják.

Reggelente gyönyörködhetünk a hajnali párák látványában. Az alacsonyabb napállásnak köszönhetően – felhőtlen égbolt alatt – egész nap ragyogóak a fények, friss a levegő, s ha enyhe szélmozgás is társul ehhez, a nagyvárosokban nem ül meg a szmog. Nagy sétákat tehetünk az avarillatú erdőkben, túrázhatunk – üdítő program a testnek, (szín)terápia a léleknek.

Őszi káprázat
Az ősz a lombhullás, a betakarítás, az elvackolás évszaka. Mágikus időszak ez. A napfény csodálatos, de már közel sem bántó ragyogásba márthatja a lombkoronák narancs-vörös-sárgászöldjeit, a szél örvényeket kavar az avarral, az orrunkat eltelítik a nehezebb, sűrűbb, párás illatok.
Kettős évszakról van szó, mely egyszerre hordozza magában a természet utolsó (szín)kivirágzásának ünnepét és az esős, ködös elmúlás szomorúságát. Átmenet a nyár és a tél között, emlékeztet minket az élet körforgására. Mindaz, ami nyár közepén elképzelhetetlennek tűnik, ismét elérkezik: a fák levetik zöld lombkoronáikat, a nappalok megrövidülnek, a levegő hűvösebbé, nyirkosabbá válik, előfutáraként a tél szigorú fagy-katonáinak. Az állatok felkészülnek a hidegebb időszakra, vagy távolabbi kontinensekre költöznek. Minden kicsit elmagányosodik, visszahúzódik, elcsendesedik.
A tél jeges szorítása azonban még nem fogja kemény roppantásba az erdőket és a vizeket, addig is aranyló, bronzos színekbe öltözik a világ. Minden oly kellemes a szemnek: a föld mély barnái, a levelek sárgás-narancsai, a termések rozsdaszínei, az itt-ott még kikandikáló fűzöldek hirdetik a természet szépségét. A víz és az ég színe is megváltozik a nap rövidebb és laposabb útjának tükröződésében. A kékségek elmélyülnek, borúsabbá válnak, felszínüket itt-ott csipkeként töri meg egy-egy levél körvonala.
Nincs szebb az őszi színjátéknál
Szokás szerint a következő másfél hónapba igyekszünk minél több időt tölteni a természetben,lehetőség szerint minél többet túrázni és minél több őszi képet készíteni.Az elkövetkezendő 50 nap az év legszebb időszaka amelyet most sem szeretnénk kihagyni.Két fő túránk van erre az időszakra,reméljük mindkettőt megtudjuk valósítani.Az első a Bakonyba a Baglyas-hegyre vezet majd ami aztán vagy Iszkaszentgyörgyön vagy Csóron végződik majd.A másik fő túra pedig a Salabasina-árok végigjárása lesz és remélhetőleg sikerül lejutni a szépséges Dera-szurdokba is.Ez az extrémnek nevezhető túra pont a Visegrádi-hegység és a Pilis határán zajlana.Jó lenne ekkorra egy ködös,misztikus erdő...
Több kisebb helyi vagy környékbeli túrával szeretnénk még színesiteni ezt az időszakot,ezek helye és útvonala menetközben alakul majd ki.Az őszi finálét pedig ezúttal is szeretnénk valamelyik környékbeli szigeten megnézni,erre legesélyesebb az Adonyi-sziget.
De ha más nem lesz akkor is kimozdulunk a közeli erdőbe vagy völgybe,vagy a Dunapartra.
Vétek kihagyni ezt az időszakot!
Te se hagyd ki!
A tavalyi finálé a Rácalmási.szigeten ért minket
Tehát akkor az őszi színjáték elkezdödött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése