2018. szeptember 29., szombat

A Boldog Özséb-kilátó

A közelmúltban jártunk a Pilis csúcsán ahol a Boldog Özséb kilátóból gyönyörködtünk a világban.A kilátó annyira remek és annyira fenetikus élményt nyújt,hogy érdemes vele kicsit részletesebben is foglalkozni.Bátran mondhatom,hogy a 100%-os körpanoráma ami  a kilátóból látható,talán az ország legszebb kilátását adja,de ha nem is akkor is biztos,hogy a top 5-ben benne van.(egyszer majd összegyüjtöm a top10 legjobb kilátást is).

A 756 méter magas hegyen egy geódéziai mérőtorony átalakitásából született a kilátó.
Teraszáról szinte mindent látni.Szerencsés esetben és megfelelö idöjárási körülmények között pl. látni akár nyolc(!) magyarországi hegység legmagasabb pontját is!
Ugye közvetlen elöttünk észak felé a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja a Dobogókő köszön szembe,távolabb jól látni a Börzsöny csúcsát a Csóványost.Jobbra kicsit távolabb a Naszály ami már a Cserhát legmagasabb csúcsa.Tiszta időben a messzi távolban a Karancs is kivehetö.Messze keletre látszik a Kékestető amely a Mátra és az ország csúcsa.Délre beköszön a Budai-hegység legmagasabb hegye a Nagy-Kopasz.Talán jó látási viszonyok közepette a Vértes is kivehető.Nyugatra pedig a Gerecse legmagasabb pontját is felfedezni.Azthiszem ezzel ez a hely egyedülálló az országban!

A Boldog Özséb-kilátó hamar első számú kedvencünké vált
A pálos rend alapító atyjáról, az ezen a vidéken remeteként élő Boldog Özsébről nevezték el a borovi fenyővel borított vasbeton tornyot, amelyre most már bárki könnyedén felmehet az év bármely szakában.  A kilátó tetején időjárást figyelő műszerek működnek, köztük élőképet online közvetítő kamera is.
A kilátóhoz legkönnyebben a Két-Bükkfa-nyereg parkolójától juthattok fel gyalogosan, vagy akár kerékpárral. Szinte végig aszfaltút visz fel. Aki szeretné a szilárd burkolatot elkerülni, és többet gyalogolni, az Pilisszentkeresztről vagy Pilisszántóról is nekivághat a PZZ▲ jelzéseket követve.A torony kilátószintje teljesen fedett, a feljutás sem rémisztheti el a tériszonyos kirándulókat sem, mert a borovi fenyőből kialakított sűrű burkolat és a csúszásmentes lépcsőfokok biztonságosak.
Fentről a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység, a Pilisvörösvári-medence, de még a Gerecse vonulatai is kiválóan látszanak megfelelő időjárási körülmények között. Mivel a 756 méteres Pilis-tető a Pilis és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjam ezért minden környező hegyhát mélyen alattunk terül el. Csak a távoli Börzsöny magasabb északon.

A kilátószint
Télen könnyen előfordulhat az is, hogy míg odalent minden ködbe burkolódzik, a kilátó ragyogó napsütéssel fogad titeket. Ilyenkor a panoráma egyedivé válik. A hullámzó felhőpaplanból kibukkanó hegycsúcsok látványa életreszóló élménnyel ajándékozza meg a jó időben, jó helyre tévedt természetjárókat. Érdemes egyébként este, sötétedés után is felkaptatni a hegyre, hiszen a tömegközlekedéssel és autóval is elérhető Kétbükkfa-nyeregtől jól követhető betonút tart a tetőre. Az éjjeli caplatást a főváros fénytengere és az elővárosok haloványabb csillogása koronázza meg.
A tetőn egykori rakétabázis betontorzója látható. A lapos hegyhátról jó időjárás esetén kiválóan szemmel tartható volt a főváros légtere. A katonai objektum a '80-as évek elejére készült el (két közeli társa követte az Urak asztalán és a Lom-hegyen). A titokban tartott bázison kb. 40 katona szolgált, mígnem 1996-ban végleg bezárták.

A lentröl óriási hegyek,fentről törpének tűnnek...
A kilátó egész évben nyitva tart és szabadon,ingyenesen látogatható,vétek kihagyni!
A Pilis-tető a maga 756 méteres magasságával gyakorlatilag a Dunántúl királya,hiszen csupán csak a Köszegi-hegységi Írott-kő elözi meg.Ám országos viszonylatban már nem ekkora király,hiszen nincs bent az ország top100 legmagasabb csúcsai között!Ettől függetlenül mint írtam,az élmény ami itt ér az fenetikus!Ne hagyja ki senki!Na és kérem,hogy a hegyen az erdőben senki se szemeteljen!

Elöttünk a Visegrádi-hegység,távolabb a Cserhát legmagasabb csúcsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése