2017. május 24., szerda

A Prépostsági altemplom

A közelmúlt túráinak egyik érdekes helyszíne a Dömösön található Prépostsági altemplom.Egy-két túránk itt végzödött az utóbbi hónapokban és ide füzödik Zokninak a kis gólyának tragikus története is (lásd - elöző bejegyzésem).Úgy gondolom a hely megér egy külön blogbejegyzést.

A rom és az alatta található altemplom Dömös nyugati,dél-nyugati részén található.A Visegrádi-hegységből,mondjuk a Dobogókő felöl jövet a piros jelzésen érhetjük el,de a faluból,mielött útrakelnénk a Rám-szakadék vagy a Prédikálószék felé érdemes ide egy rövid kitérőt tennünk,szintén a piros jelzés vezet ide a faluból is.
Amúgy a faluban a temető szomszédságában található romokhoz a Dobogókő utca vezet fel legegyszerübben,ám az utca végében lakik a helyi 8ker kisebbség,így ha nem akarsz velük találkozni célszerű egy másik utcán feljönni.Mi itt jöttünk fel és semmi kellemetlenség nem ért minket.

Dömös felett a temető mellett talájuk a romokat
A templom a föld feletti építményéből csak csekély romok maradtak meg.A középhajó vastag falainak maradványait a szentély előtt néhány méter magasságig,az oldalhajók apszisát az előbbihez simulva,de már alig kiemelkedően a föld színéből mutatja be konzerválva.A többi ami a terepszint felett látható,beton kiegészités,így a két torony lábazatának jelzése is.A mellékhajók apszisaitól kétoldalt egy-egy negyedköríves lépcső indul az altemplomba,mely a főhajó szentélye alatt fekszik.Itt hat középoszlop és a falakhoz támaszkodó tíz féloszlop tartja a keresztboltozat mezőit.

A romok föld feletti része
Az oldalfalak részben faragott kövekkel burkoltak,részben köpenyezés nélkül láthatók a kitöltő kőfalak.A szentély íves alaprajzú,mellette egy-egy félköríves fülke.A nyolcszögű pillérek,félpillérek,hevederívek téglából falazva helyreállítottak,néhány helyen az ásatások során előkerült lábazatok és fejezetek beépítésével.Az utóbbiak mindegyike más és más - geometrikus,növénydiszes vagy figurális - a román építészet gyakorlatának megfelelően.A boltozatok nem kerültek helyreállításra,üvegbeton szerkezet ad kellemes megvilágítást.
A szentély déli falához csatlakozott egy egykori kúria.A feltárt romokból egy dongaboltozatos pince észlelhető.A terület feltárása még várat magára,de az altemplom látogatható.

Az altemplom nagyon szép,állapota kifogástalan
1063-ban I.Béla, 1079-ben I.László király tartózkodott itt.Dömös a XI.században királyi birtokközpont volt ahol királyi ház (ennek helye ismeretlen) és templom és kápolna is állt.A prépostságot Álmos herceg alapította,1107-ben szentelték fel a templomot.Az építkezéseket II.Béla fejezte be 1138-ban.A prépostság épülete 1321-ben elpusztult.1702-ben falait felrobbantották.A Dunára néző kialakitott kápolnát 1743-ig,az új templom felépüléséig használták,köveit is ennek az építéséhez hordták el.Régészeti feltárása 1977-ben történt,helyreállítása 1989-ben.

Szemben a kémlelő ablak,ahonnan akkor is bekukkanhatunk ha a templom zárva tart
A romoknál manapság (2017 május) egy kedves hölgy fogadja az idelátogatókat,természetesen csak nyitvatartási időben.Ő tart tárlatvezetést is.
A templom március 1.- november 30. között látogatható,de elözetes bejelentkezésre a téli hónapokban is kinyit.Napi nyitvatartása 10 órától 17 óráig tart,úgy tudom hétfőn és kedden zárva van.Az altemplom megnézéséhez belépőjegyet kell váltanunk,de ez igen csekély összeg.

Az egyik helyreállított pillér félig a falban
Úgy gondolom a hely és a tárlatvezető hölgy kedvessége mindenképp megér annyit,hogy felkeressük és eljöjjünk ide.Mondom ha a Rám-szakadékhoz indulsz (márpedig azt 99%-ban Dömösről teszed),érdemes a nagy kaland előtt vagy után ide egy kitérőt tennünk!
Még azt nem írtam,hogy a romokról pompás a kilátás a Dunára és a szemközti már a Börzsönyhöz tartozó Szent-Mihály-hegyre,de ha visszafelé nézel akkor is csodákat láthatsz!A Visegrádi-hegység "fenegyerekei" a Prédikálószék és a Prépostság-hegy vigyorog vissza rád,amitől neked is azon nyomban jó lesz a kedved!

A rom és a Szent Mihály-hegy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése