2017. április 14., péntek

A Zengői aranykehely

E sorok írásakor egy nap választ el az újabb zengői túrától,így ráhangolodva a dolgokra bemutatok még egy mecseki legendát ami a csodás Zengőhöz kötödik.
Így a Mecseki népmondák sorozatomba e hónapba három bejegyzés is került.
Az aranykehely legendája:

Aranykehely - a kép természetesen csak illusztráció
A Zengő vidékének dúsgazdag földesura nem tudott mit kezdeni rengeteg kincsével, egy budai ötvössel drága aranykelyhet készítetett. Gyönyörű munka volt, messze földről csodájára jártak. Jött a tartárjárás. A gazdag földesurat vitézeivel együtt harcba szólította a király. A gazdag úr elmenetele előtt elrejtette az aranykelyhet a Zengő lejtőjén egy szelídgesztenyefa villám égette üregében. A fa beforrta a lyukat. Az úr vitézeivel együtt ott veszett a háborúban. A kelyhet pedig favágók lelték meg, amikor a gesztenyefát kivágták, és a törzsét elhasogatták. A szép aranykehely a Nemzeti Múzeumba került.

A szelídgesztenyés Zengővárkonyban
A Zengő a Mecsek hegység legmagasabb csúcsa (682m),a csodás legendákon kivül számos érdekesség akad itt: a tavasszal virágzó és mindent beborító medvehagymák,a szinte csak itt élő bánáti bazsarózsák,az egykori Zengővár maradványai,csodás kilátást biztositó kilátó,források,kápolna,arborétum stb...A hegyre kiválóan járható jelzéssel ellátott turistaútak vezetnek fel és le.Ezek közül is ajánlom április tájékán a kék háromszög jelzésű utat!Egészen földöntúli élményben lesz része annak aki ezen megy fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése