2017. április 7., péntek

Bárányles

Folytatva a Mecseki népmondák sorozatomat,a mai rész arra a Zengőre vezet ahová mi a közeljövőben készülünk.Ráadásul érinteni fogjuk azt a helyet amelyről a mai mecseki népmonda szól,ráadásul pont az esemény előtt vagy után pár órával...
A mai mecseki népmonda nem is annyira monda mint inkább hagyomány.Néphagyomány.
Hát lássuk:

A Zengőn található Bocz kereszt,itt kerül sor minden húsvét vasárnap
hajnalán a Báránylesre
Püspökszentlászlói néphagyomány: Európa egyetlen, így a maga nemében páratlan, csak férfiak számára szóló zarándoklatának története a falubeliek szerint az első világháborúig nyúlik vissza. Akkor fogadta meg néhány környékbeli katona, hogy amennyiben épségben hazatérnek, minden húsvét vasárnap hajnalban felmennek a Zengőre, és a csúcs közelében lévő kereszt mellett imádkozva várják a napkeltét, és egyben Jézus feltámadását, vagyis az Úr bárányának eljövetelét. Innen származik a zarándoklat elnevezése is. A fogadalomból hagyomány lett, melyet azóta számos legenda sző át. A zarándokok több helyről szoktak indulni, kisebb csoportokban, lényeg, hogy a napkelte már a keresztnél érje őket.

Bárányles 2016-ban ( a képek forrása a Bárányles facebook oldala)
Amennyire én tudom,a helyiek elbeszélése alapján,a Báránylesre illik vinni egy kis pálinkát meg egy kis sonkát,amely aztán körbejár az emberek között a keresztnél.
A környékbeli településekről indulnak fel csoportok a Zengői Bocz-kereszthez.A napfelkelte már a keresztnél kell,hogy érje az ide igyekvőket,így pl.Hosszúhetényből valamikor éjjeli fél3 - 3 felé kell neki vágni az onnan nagyjából 1órás útnak.
Érdemes aztán a hajnali-reggei órákban gyönyörködni a tájban akár a közeli kilátóból is.
Hölgyeknek pedig ezt az eseményt kéretik kihagyni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése