2024. február 17., szombat

Kedvenc kilátóink (48.) - Kertvárosi kilátó

Szinte minden magyar városnak van kertváros nevezetű része,sőt mi több jómagam is a saját városom kertváros nevezetű városrészében élek.Ám aligha akad ezen kertvárosok közt olyan ahol kilátó is van.Egy mindenesetre akad,ez pedig Budapest XVI.kerülete azaz Rákosszentmihály.Itt találjuk meg a viszonylag még újnak mondható Kertvárosi kilátót.Akkor találkoztam vele,mikor a mogyoródi túránk lehetséges útvonal tervét vizsgálgattam.Mivel összehozható volt egy olyan túra Mogyoródra ami érinti ezt a kilátót is,nem haboztam.Úgy szerveztem meg a túrát,hogy ez a kilátó ne maradjon ki.Nem is bántuk meg!

Az első randevúnk a kilátóval

A kilátó mellett új közparkot is létesített a helyi önkormányzat. Az ízlésesen kialakított zöldfelületet padokkal ellátott sétány, szökőkút, valamint Kálvin János, Luther Márton és Bocskai István egész alakos, a reformáció 500. évfordulójának alkalmából állított bronzszobrai díszítik.

A XVI. kerület Rákosszentmihály városrészében kialakított új park és körpanorámás kilátója mintegy 8 ezer m2 területen valósult meg, és a Reformátorok tere elnevezést kapta. A 145 méteres tengerszint feletti magasságon elhelyezett kilátó legfelső szintjére 100 lépcsőfok visz fel (17 méteres magasságba), ahonnét Budapest eddig nem látott, páratlan körpanorámája tárul elénk. A távolban a Budai-hegység, a Pilis, a Naszály és a Gödöllői-dombság vonulatai is kivehetők, de tiszta időben akár még messzebbre is ellátni innen. Az acélszerkezetes kilátó és környezete az esti órákban teljes díszkivilágításban pompázik.

Jól néz ki,elnyerte tetszésünket!

100 lépcsőfok visz fel

Az újonnan létrehozott zöldterületen kávézó is helyet kapott, s a közeli református templom mellett kialakított gyalogos, díszköves sétánnyal a pár éve teljesen megújított Havashalom utcai park és az ahhoz kapcsolódó Sashalmi sétány is megközelíthető. A Havashalom utcai park játszóteret, sportpályákat, gördeszkapályát, kutyafuttatót, nyilvános vécét, csobogót, rengeteg kiülős, kifekvős zöldterületet és egy 822 méter hosszúságú, 11 méter szintkülönbségű, fás, ligetes parkon átkanyargó, gumírozott felületű futópályát is magában foglal. Így a környékre érkezők az új kilátó panorámája mellett akár több órát is eltölthetnek pihenéssel és sportolással a XVI. kerület e kertvárosias részén.

Kilátás a Budai-hegységre és Budapestre

Kilátás a Visegrádi-hegység és a Naszály irányába

A kilátó és környezete már most is népszerű a kikapcsolódásra vágyó helyiek körében, de a város más részeiből is sokan ellátogatnak ide, hogy megcsodálják Budapest új kilátóját és panorámáját.Talán ez a bejegyzés is hozzájárul pirinyót a kilátó népszerűsítéséhez.

Magát a kilátót jelzett turistaútak nem érintik,így a végtelen budapesti utcák sűrűjében alaposan felkell készülni,hogy ide találjunk,de megoldható a dolog!

Rákosszentmihály új látványosságát tömegközlekedéssel az Örs vezér tere felől a gödöllői HÉV-vel (Sashalom megálló) vagy a Rákosi úton haladó 144, 174, 244-es buszjáratokkal (Batthyány utca vagy József utcai megállók) a legegyszerűbb megközelíteni, továbbá a Bosnyák tér felől a 277-es busszal (Budapesti úti megálló).

Alattunk a Reformátorok tere

A kilátószinten ugyan tető nincs,így esős időben nem ajánlatos fenn tartozkódni,de ettől függetlenül maga a kilátó és a kilátószint is színvonalas.A korlát felsőszintjén táblán mutatják meg,hogy merre mit látunk.Kis zöld kerek ülökéken pedig akár pihenhetünk is odafenn.Amit én magam hiányolok és ez nem a kilátó hibája,az az,hogy a lépcső a kilátószint keleti oldalán vezet fel a legfelső szintre.Így dél,nyugat és észak felé maradéktalanul élvezhető a panoráma,ám kelet felé nem tudunk kimenni a korlátig mert ott maga a lépcső van.Hozzáteszem azért persze kilátni keletnek is,de pont arra a leggyengébb a kilátás,ha ugyan van egyáltalán itt gyenge kilátás.... ennyi amit én hiányolok,ettől függetlenül a kilátó szuper!

A többiekkel a Reformátorok terén

Viki és Zolika a kilátó tetején,mögöttük láthatóak a tájékoztató táblák

Úgy tudom a kilátó 2017-ben készült és egyes források 22,mások pedig 17 méteresnek írják.Valószínűleg a kilátószint lehet 17 méter magasan.

Mi eddig egyetlen alkalommal jártunk a kilátóban és a kilátónál,mégpedig a 2024-es első túránk vezetett erre január elején.Ekkor Viki,Zolika és Manó tartott velem.A kilátót mi kifogástalan állapotban találtuk,reméljük,hogy ez még sokáig így is marad.

Azt viszont nem tudom,hogy jövünk-e még erre valaha,hiszen kivül esik a túraútvonalaiktól,de persze nem zárható ki,hogy jövünk még ide,hiszen maga a hely és a kilátó is elnyerte tetszésünket!Ajánlom is mindenkinek a felkeresésést!

Klassz hely!

A filmben 6'23-nál érünk a Reformátorok terére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése