2022. augusztus 20., szombat

Kedvenc kilátóink (31.) - Révfülöpi kilátó

 Túrák sokasága vezethet egy-egy kilátóhoz,vagy érintheti azokat.Kimondott céljai lehetnek a túráknak egy-egy kilátó.Ezekbe ha nem vagy tériszonyos mindig érdemes felmenni,hiszen kivétel nélkül fantasztikus,élvezetes élményt adnak.Sorozatomban már a 31.kilátó kerül bemutatásra.Remélve,hogy a 31-ből tudtam kedvet adni néhány a blogba keveredő olvasónak,hogy érdemes felkeresnie.A sorozat természetesen folytatódik.A legutóbb felkeresett Révfülöpi kilátóval,amelynek múltjában találunk tragikus eseményt is.

Remek látványt és élményt nyújt a révfülöpi kilátó!

A révfülöpiek régi vágya volt, hogy a Fülöp-hegyen épüljön egy kilátó – ezt 1943-ben tettekre is váltották, ám a háború közbeszólt, és az épület nem készült el. Erre egészen 2001-ig kellett várni, ekkor született meg ugyanis a Millennium névre keresztelt, vöröskő talpazatú torony. 

A torony Pelényi Gyula tervei alapján készült és igazából három neve is van.Hívják ugye Révfülöpi kilátónak,de sokszor felbukkan a Fülöp-hegyi kilátó név is,valamint Milleniumi kilátónak is.

Vöröskő alapzaton egy faszerkezet figyel

Egészen 2020-ig szolgálta a helyiek és a turisták igényeit, ekkor azonban egy villámcsapás következtében a fa része lángra kapott, majd leégett.A torony 2020 február 13-án jutott erre a tragikus sorsra.Ám mondhatni meglehetősen hamar újjá is építették!

Alig egy évvel később, 2021-ben máris sikerült újjáépíteni a tornyot, így ismét gyönyörködhetünk a körülöttünk elterülő tájban a 21 méter magas teraszról. A szintén fából készült új rész tetejére vörösréz borítású sisak és egy korábbinál hatékonyabb villámvédelmi rendszer került. A cél az volt, hogy a húsz éven át megszokott látvány ne változzon, ezért pontosan olyanra építették vissza a kilátót, mint amilyen volt.

A torony történetének legszomorúbb eseménye

A karcsú, ötemeletes torony legfelső szintjéről fantasztikus látvány tárul elénk: az alig több, mint 270 m magas Fülöp-hegyre épült kilátóból rálátunk Révfülöp házaira. Azokon túl a Balaton vize csillan, a túlparton tiszta időben a balatonboglári Gömbkilátót is kiszúrhatjuk. Nyugat felé a tanúhegyek jellegzetes formái tűnnek fel, jól beazonosítható a Gulács, a Tóti-hegy és a Csobánc is, bár a legszebb látványt talán a Badacsony nyújtja, ahogy ellaposodó szoknyája belesimul a tóba. Kelet felé tekintve egészen a Tihanyi-félszigetig nyílik ki a horizont.

A lépcsőház alul

Majd felül

A kilátóba ahogy a legtöbb kilátóba,ide is csigalépcső vezet fel,amely eleinte beton majd felfelé haladva válik fa szerkezetűvé.A fő kilátószint alatt négy kilátószint is van,ezekre kis erkélyekre tudunk kimenni,így akár a tériszonyosok is feljöhetnek az első,második vagy harmadikra hiszen már ezeken is van némi kilátás.

A kilátószint 21 méteres magasságban van (egyes források szerint 20,más források szerint 22).A kilátószinten is fa minden,ezért is ajánlatos itt nem dohányozni!Körbe lehet járni fenn ám a teljes körpanoráma nem 100%-os,talán olyan 90%,ugyanis nyugat felé a hegy és az erdő egy kis részen betakar.Ettől függetlenül az élmény fenetikus!

A kilátószint maga egy kicsit szűk.Kövér emberek bajban lehetnek,illetve egymás mellet nehéz elférni,de azért ez ne tartson vissza senkit!Természetesen a tetőszerkezet is fából van.

A kilátó jelenleg 2022 nyarán kifogástalan állapotban van!



A kilátásról fentebb már esett szó.Ami biztos:nem fog csalódni senki ha feljön!A kilátóba mi eddig egyetlen alkalommal jártunk.Ezen sorok írásakor éppen két hete,jelenlegi túratársaimal Zolival,Vikivel és Tomival.Benne van a pakliban,hogy jövünk majd még erre,de úgy néz ki ez nem a közeljövőben lesz.

A kilátó és a kilátás pazar!Megér annyit,hogy felkeresd!

A kilátás egy szelete


Filmünkben 13.34'-nél érjük el a kilátót.Érdemes belenézni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése