2022. augusztus 5., péntek

Csapa-forrás

 Régen írtam már a mecseki forrásokról.Van már neki fél éve is.

A nagyjából 200 forrással rendelkező Mecsek hegységben akármerre is mész komoly esélye van,hogy útközben legalább egy forrás keresztezi utadat.Itt a legkisebb az esélye annak,hogy szomjan maradsz.Ebben a sorozatomban ezeket a forrásokat próbálom bemutatni.Sajnos évente jó esetben is max.háromszor jutok el a Mecsekbe.Így aztán képtelenség minden forrásnál személyesen ott lenni.Előfordulhat,hogy ennek fényében internetes segítségre szorulok.Ahol már jártam,ott a saját élmények dominálnak.

Mai "forrásom" a Mecsek talán legeldugotabb forrása.Annyira ledugott helyen van,hogy képet sem lelek róla sehol...

A Zengő észak-keleti lábánál, a Bodzás(Borzas)-völgybeli Sipsa-árokban, a piros kerszt turistajelzés, és a műút között található.Se jelzett, se erdészeti út nem vezet hozzá. Egy viszonylag állandó hozamú forrásmező, mely bükkösben ered. Vízhozama: min.: 1 l/perc, hőmérséklet 10.5 celziusz.A közvetlen közelében tőle "balra" egy másik forrásmező (Oldal-forrás) is jelentkezik.

A kép illusztráció,nem a Csapa-forrás van rajta!

A forrás közelében 4 jól kivehető -rendszeres használatban levő- vadak ösvénye(csapa) van, amin az állatok rendszeresen ide járnak inni. Ez az egyik jele annak, hogy állandó kifolyású, ezért erről kapta nevét. A vadászok is használják ezt a szót amikor a sebzett vadat követik.

Magyar nyelv (1862) szótára szerin a csapa szó jelentése: A nyomot jelentő csap főnévnek a-val toldott mása, folytonos szakadatlan nyom, marhák, vadak ösvénye.
E szótár szerint honfoglalás előtti ősmagyar szó.

Terészetesen mivel a forrás annyira eldugott helyen van,még sosem jártunk itt.A közeleben talán igen,de itt sosem.Valószínűleg ezzel vagyunk így páran,nagyon sokan még e forrás létezéséről sem tudhatanak.Kevés az esély rá,hogy valaha is járunk majd erre,egy eldugott forrást valószínűleg nem fogunk keresni legyünk akármilyen túrán is.De mint érdekesség és a Mecseki források egyik tagja,így írtam róla.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése