2021. december 9., csütörtök

Kedvenc kilátóinknál (23.) - Károlyi-kilátó

 E havi kedvenc kilátónk nagyszerűsége éppen az egyszerűségben rejlik.Persze a dolog azért jóval összetettebb ennél,hiszen a kilátó pazar élményt nyújt az erre tévedő vándoroknak és hiába az egyszerűsége az árában ez természetesen nem mutatkozik meg.Bátor szívvel ajánlom mindenkinek a Bodajk szomszédságában a Gaja-szurdok felett emelkedő Károlyi-kilátót.Ha felkeresed nem fogsz csalódni!

A sziklaszirten emelkedő Károlyi-kilátó

A Gaja-szurdok Magyarország legszebb kirándulóhelye. Aki egy kis mászástól sem riad vissza, az a szurdokot felülről is megcsodálhatja a 2016-ban átadott Károlyi-kilátóból. Nevét Károlyi Gyuláról kapta, aki a közeli Fehérvárcsurgón alapított vadasparkot. Körpanorámát ugyan nem kapunk, de a sziklaszirtre épített kilátóból látszik a Fehérvárcsurgói víztározó, Balinkától kezdve a lábunk alatt húzódik a Gaja-völgy, melynek látványa szemet gyönyörködtető.

Két szintes acél szerkezetű kilátó

A horganyzott acél szerkezet felhúzása 13 millió forintba került, amit a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ), a Földművelésügyi Minisztérium és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkofási Zrt. közösen finanszírozott. Elsősorban nem maga a kilátó szépsége miatt lett népszerű a kirándulók között, sokkal inkább a róla elénk táruló látvány vonzza ide a turistákat. A tájcentrum látogatói a túrák során a terület geológiai, természeti, régészeti egyediségével, sajátosságaival ismerkedhetnek. A terület fő útja, az országos kék túra egy szakaszaként a Gaja mentén a völgy fenekén halad.  A Gaja-patak mely a régió legtisztább vízfolyása, vízminősége kiváló, halfaunája roppant gazdag: dévér keszeg, fehér busa, harcsa, pettyes busa, fogas, süllő, kínai razbóra, törpeharcsa és amúr a legelterjettebb fajták vizében.

Teljes,100%-ban acél szerkezetű kilátó

A kilátó két szintes acél szerkezetű (a szerkezet akár nálunk Dunaújvárosban is készülhetett,de maga az alapanyag mindenképpen).Nincs teteje,így az esetleges csapadék ellen nem véd meg.Padlórácsos szerekezeten járhatunk rajta a lépcső is ilyen.Megfelelő korlátok pedig a lezuhanástól védenek meg minket.Mi amikor ott jártunk a kilátót kifogástalan állapotban találtuk!Kilátásunk már az alsó szintről is van,de természetesen érdemes felmenni a felső szintre is.Kilátásunk főleg nyugat - dél-nyugat felé van,ám ez is bőven elég a kivételes élményhez.Fő látnivaló persze az alattunk húzódó Gaja-szurdok,de északi irányban felfedezhető Balinka település is,déli irányba pedig a Csurgói-víztározó is kitűnően látszik!A kilátóhoz a környező teleplésekről és a Gaja-szurdokból is kiváló turistautak vezetnek fel remekül ellátott turistajel felfestéssel!

Barátokkal ökörködés a kilátóban

A kilátóban mi eddig egyszer jártunk.Akkor Zolikával,Hédivel és Bányásszal jöttem el ide.Sajnos Gergővel nem sikerült ide eljutnom,pedig távlati terveinkben szerepelt a környék.Mindenképpen szeretnék még visszajönni majd!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése