2021. december 22., szerda

A csákvári lőportorony

 A legutóbbi túránk érintette a csákvári löportornyot.Mivel eléggé érdekesnek találtam,úgy gondoltam utánanézek kicsit neki.Ugyan a torony szomszédságában volt egy tábla,amelyről minden fontos információt leolvashat a vándor,de hátha akad valami ami azon nem volt rajta.Meg különben is,elfelejti az ember addigra mire írni akarna róla.Szóval nézzük meg mi tudható a csákvári löportoronyról:

Érdekesnek tűnő építmény

A műemléki védelem alatt álló, Európában egyedülállónak tekinthető építményt a csákvári köznyelv „puskaporos” toronyként is emlegeti. Keletkezéséről és funkciójáról kevés adat áll rendelkezésre. A torony az 1800-as évek elején épülhetett az Esterházy park területén kívül, mégis jellege miatt az Esterházy park kerti építményei közé sorolható.

A torony négyzet alaprajzú, kétszintes téglaépítmény. Az alsórész nyitott, négy oldalt csúcsíves nyílásokkal, a felső zárszint oldalain egy ajtó és három kémlelőnyílással került kialakításra.

Vajon mi volt az eredeti rendeltetése

Eredeti rendeltetéséről csak feltételezések vannak, amelyek szerint tűzőr vagy csősztoronynak, esetleg vadászlesnek épült. A XVIII. század végétől a katonai beszállásolások idején a településtől távol eső épületben puskaport is tárolhattak. Lőportorony, puskaporos torony elnevezése valószínűleg ebből az időből származik. Az utolsó beszállásokra a XIX. század közepén, 1848 után került sor.

Állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen romlott, már-már az összedőlés veszélye fenyegette. Felújítását Horváth Józsefné vállalta és kezdte meg 2012-ben. A munkálatok 2012. decemberében fejeződtek be.A közterületről megközelíthető Lőportorony egész évben egész évben látogatható.Megtekintése díjtalan.

Örülök,hogy ide is eljutottunk!

És amiért még inkább érdemes megnézni,mert körülötte gyönyörű lovak legelésznek.A gidrán elengás,szikár,nyugodt lófajta.Csákváron járunk és ez a különleges és híres csákvári gidrán ménes.Harminc évvel ezelőtt kezdett foglalkozni a gidrán lófajtával Horváth József.A gidrán Mezőhegyes rögén,elődeink tudásával,a klasszikus vonaltenyésztés eredményeként,a szigorú hátas használatnak formáló erejével kialakult lófajta.Gyakran származtatják 1785-től,de a szakmai közvélemény az 1816-os esztendőt tartja mlékezetében,amikor báró Fechtig Egyiptomban megvásárolta Gidrán Seniort.1855-től már az osztrák hadügyminisztérium is önálló fajnak minősitette a gidránt.

Nem is tudtuk,hogy híres lófajta hazája ez a terület...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése