2021. január 28., csütörtök

Minden Lussoniumról

 Következő túránk a dumakömlödi Lussoniumhoz vezet ahol jómagam jártam kétszer is.Első alkalommal még jó négy éve Gergővel voltunk itt.Akkor is bejártuk az egykori romokat és reményeim szerint most is befogjuk.Ám mindez idáig a túraútvonalat kivéve nem igazán esett róla szó.Mi is Lussonium,hol is van?Mi volt a szerepe,mi látnivaló van itt?Nézzük hát át,mit is illendő tudni róla.Én is igyekszem a hiányosságaimat pótolni ez ügyben.

Így néz ki napjainkban

Lussonium a római birodalom dunai limes-szakaszának egyik állomáshelye volt Pannoniában.A Pakshoz tartozó Dunakömlőd területén, a valamikori Duna-meder fölé magasodó Bottyán-sánc tetején helyezkedik el a késő római katonai erőd, Tolna megye egyetlen helyreállított római kori romkertje. A XIX. század óta ismert lelőhelyen az 1969-ben induló régészeti kutatások 1987 óta váltak folyamatossá. Az eddigi kutatások, feltárások során katonai és polgári épületek maradványai kerültek elő. A területen feltárt leletanyagot a múzeum őrzi, s állítja ki.

A provincia határát képező Duna vonalán építették ki a hódítók a Kr.u. 1. század végére – 2. század elejére védelmi rendszerüket, a limest, melyet erődítmények és őrtornyok láncolata alkotott. Ennek az erődláncolatnak volt egyik tagja a dunakömlődi Bottyán-sáncon felépített castrum (tábor), Lussonium. A határvonal szerkezetének megfelelően Paks körzetében több őrtorony is állhatott, melyek őrszemélyzetét a lussoniumi cohors (500-1000 fős gyalogos csapategység) katonasága adta.

Dunakömlöd látképe

A katonai a táboron kívül Dunakömlőd térségében számolni kell a táborhoz tartozó, falusias polgári településsel (ezeknek vicus a neve), valamint Kömlőd és Paks körzetében egyaránt feltételezhetők kisebb, részben önellátásra berendezkedett, ún. villa-gazdaságok is, ezen kívül a bennszülött lakosság részben romanizált falvai.

A dumakömlődi katonai tábor régészeti feltárása csaknem 30 éve folyik. Az eddigi kutatások során számos katonai és polgári épület látott napvilágot. Az előkerült leletek és objektumok elemzése megmutatta, hogy a legkorábbi auxiliáris (segédcsapati) palánktábor már a Kr. u. 1. század derekán, Claudius császár (41-54) uralkodása idején megépült és a 2. században is használatban volt. A későrómai erőd kiterjedését és védműrendszerét is sikerült tisztázni. A feltárások során előkerült az erőd északi sáncrendszere, több helyen az erőd 1,3 m széles fala, védőárkai, a két déli kaputorony. Az erőd déli falának belső oldalán több helyiségből álló, keleti oldalán faoszlop-sorral alátámasztott előtérrel (porticus) ellátott épület, egy kaszárnyaépület helyezkedett el.

A romkert egy része

A későrómai korban (Kr.u. 4. század vége), amikor az erőd már nem volt használatban, a déli kaputoronytól néhány méterre északra felépült egy 10 x 9 m kiterjedésű torony (kiserőd), melyet a tartomány feladása után is használtak a népvándorláskor elején.
2003-ban került sor a római erőd déli kapujának, az ettől északra levő kaszárnya épületnek és a későrómai kiserődnek a műemléki helyreállítására, mellyel létrejött Tolna megye első római kori romkertje.

A római uralom mintegy négy évszázada alatt folyamatos életről, a romanizált kultúra jelenlétéről beszélhetünk e vidéken, melyet a múlt század óta napjainkig előkerülő jelentős római kori emlékek fémjeleznek. Említést érdelem mindenekelőtt a számos sírkő, oltár és egyéb felirattöredék mellett a múlt század derekától ismert Mithras-relief, egy domborműves kőtábla, mely Pannonia népszerű, keleti eredetű istenségét, a bikaölő Mithrast ábrázolja.

Télen-nyáron megér egy kirándulást

A 2-3. század folyamán Mithras kultusza éppúgy kedvelt és elterjedt volt Pannoniában, mint a szíriai eredetű Iuppiter Dolichenusé, akinek tiszteletére készült a Dunakömlődön 1815-ben előkerült, háromszög alakú, Iuppiter Dolichenust ábrázoló bronzlemez pár, amely valószínűsíti, hogy Lussoniumban az istenség tisztelőinek jelentősebb közössége létezett.

Pannoniában a római uralom végét a hunok megjelenése jelentette, melynek során, 433-ban a provinciát a Római Birodalom hivatalosan is átadta királyuknak, Attilának.

felhasznált forrás: varosimuzeum.hu

Lussonium északi bejárata

Lussoniumot tehát a Pakshoz tartozó Dunakömlödön találjuk meg,ami Pakstól északra van a 6-os út mentén.Eltévedni sem lehet.A föváros felöl is a hatos úton érhetjük el az egykori erődöt.Könnyű megtalálni,hisz a település egyetlen nagyobb dobjának a csúcsán találjuk meg,ha figyel az ember a 6-os úton Pest felöl jövet meg is láthatjuk.Ezenkivül jelzett turistaút vezet fel.A környéken is futnak jelzett utak,így a könnyebb túrák kedvelőinek ez a környék nagyon kedvező lehet a szelíd lankákkal.

Végül pedig álljon itt a négy évvel ezelőtti filmünk.Ugyan érintettük Lussoniumot a Pincefalvak túránkon is,ám akkor igen kevés időt szántunk rá és bár abban a filmünkben is benne van,de ez a régebbi film hűebben mutatja talán be:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése