2018. november 2., péntek

Hát akkor Salabasina!

Hát akkor eljött az idő és megvalósitjuk évek óta dédelgetett tervünket és végig túrázunk a hírhedt Visegrádi-hegységi szurdokon a Rém-szakadék néven is ismert Salabasina-árkon.
Remélhetőleg nem hátráltat semmilyen betegség mint egy hete és neki tudunk vágni.

A Salabasina-árok egy körülbelül két kilométer hosszú, nagyon nehezen járható szurdokvölgy. Pest megye északnyugati részén, a tágabban értelmezett Pilis hegységben, valójában már a Visegrádi-hegység déli részén, közigazgatásilag Pomáz területén található

Ez már a szurdok szelidebb része.Ez még nem saját fotó,remélhetöleg hamarosan azzal is szolgálhatok
Az árok a Lom-hegy és a Tornyos-hegy tömbjei felől lefutó vizek egy részét gyűjti össze és vezeti le a Dera-patakba, amit a nagykovácsipusztai településrész határában ér el.
Az árkot a múltban kialakító vízfolyást a mindenkori csapadékvízen felül feltehetőleg több forrás is táplálhatta, ma a terület egyetlen jelentős forrása a Salabasina-forrás. A szurdokvölgyben jelenleg néha alig van víz, csapadékosabb időszakokban viszont egyes szakaszain vízeséseket is le kell küzdenie az erre járónak. A völgy a Holdvilág-árok közelében, attól alig két kilométerre, nyugatra található. A Holdvilág-árokhoz, illetve a dömösi Rám-szakadékhoz több szempontból is hasonló, de mivel a kiépítettsége minimális, ezért a bejárása lényegesen körülményesebb és kellő terepi gyakorlat hiányában veszélyesebb is azokénál.
A legtöbb leírás a Podmanecky majori Kecske farm felöli megközelitést javasolja,ám ez a farm magánterület felkell készülni a túrázónak,hogy nyugat felöl megkell kerülnie a majort.Ez az út aztán a Salabasina-árok alsó részéhez vezet amely semmi extrát nem tartogat.Az igazi szurdok a kögáttól a hídtól kezdödik,nagyjából a szurdok egyharmadától.Mi ide fogunk érkezni mégpedig a Pankos tető felöl jövő erdőgazdasági úton.Itt fogunk leereszkedni a szurdokba és megkezdeni a kalandot...
Ez a kaland minket vár!
Ha sikeresen végigtudunk menni a szurdokon akkor Pilisszentkereszt felé vesszük az irányt,ahol a jóval könnyebb és szelidebb Dera szurdokon is végigmegyünk.Ha bármi akadályokba ütközünk akkor B terv szerint a már ismert Holdvilág-árokon jövünk vissza.
Részletes beszámoló vasárnap!
Film pedig jövö hét közepére várható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése