2024. május 24., péntek

Lebontják az Ámos-hegyi kilátót

 Sajnos nem mindig jó és kellemes hírek érkeznek vagy jutnak el hozzám a túrázás világából.Most is egy inkább szomorú dologgal kell sajnos szembesülnöm,szembesülnünk.Egy olyan kilátót ítéltek halálra amely a szívemhez nőtt,hiszen az egyik legutolsó (ha nem is a leges-legutolsó) kilátó amelyen Gergővel jártunk még 2018 nyarán.Nem örülök a hírnek..

Az Ámos-hegyi kilátónak megvannak számlálva a napjai...
A kilátó szerepel a kedvenc kilátónk sorozatomban is.
Az eplényi kilátót statikai okokból le kellett zárni, és hamarosan lebontják,így többé nem látogatható...
Az eplényi Ámos-hegyi pihenőerdőt 2003-ban adták át. Az egyik attrakciója az 525 méter magas Ámos-hegy csúcsán álló, 8 méteres kilátó volt, ahonnan a Bakonyt és a környező településeket, illetve tiszta időben a Balatont lehetett megcsodálni. A kilátóhoz a libegő is felvitt.

A kilátó végérvényesen már csak emlékeinkben él...
Jók ezek a puhafából (fenyő) épített kilátók. Könnyen felépíthetőek, de utána az időjárás viszontagságaival szemben nem túl ellenállóak, így csak folyamatos karbantartás mellett maradnak használható állapotban.

Nem volt betervezve mostanság ide egy túra,de nem is volt kizárva.Most így...ugyan van itt libegő,de ameddig nem lesz új kilátó egészen biztosan nem jövünk ide.Ha hírt kapok az új kilátó elkészültéről akkor majd lehetséges egy itteni túra....

Gergő a kilátóban 2018 nyarán
Az új kilátó ha egyszer lesz,lehet jobb lesz (sőt egészen biztosan) mint ez a bontásra ítélt kilátó,de mégsem lesz ugyanaz.Számomra biztosan nem.Hiszen ebben a régiben ott voltunk Gergővel,ott maradt a lábunk nyoma és a szívünkből is egy darabka...

Filmünkben 29'35-nél érünk a kilátóhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése