2024. május 23., csütörtök

Kedvenc kilátóink (50.) - Megyer-hegyi kilátó

 E sorok írásakor a napokban jártunk a Zempléni-hegységben a Megyer-hegyi tengerszemnél.Sok csodát láttunk,ám a csodák a tengerszemnél nem értek véget.Alig kellett pár métert emelkedni és néhány métert haladni máris ott volt a Megyer-hegyi kilátó.A kilátóba nagyon érdemes volt felmenni,hiszen szemünk elé tárult odafenn a Zempléni-hegység nagy részének a panorámája,valamint az egész Bodrogközé.

A Megyer-hegyi kilátó

A Megyer-hegyi kilátó alatt a Bodrog síkjának és a Tokaji-hegység erdőségének zöldje találkozna, ám kettejük közé a hegyalji táj szőlői, földjei és települései ékelődnek. Ezt a tartalmas, hármas „randevút" kínálja a hegyvidék szélére épült messzelátó.

A kettős csúcsú Megyer-hegy nevével ellentétben inkább domb, azonban a mély fekvésű Bodrog árteréből széles, lankás hegylábbal, majd meredek lejtőkkel emelkedik ki. Hegységperemi pozíciója miatt bástyaként jellemezhető, ennek megfelelően a tetejére épített kilátó panorámája szembetűnő kettősséget hordoz: a Bodrog árterének síkja, valamint a Tokaji-hegység erdős hátainak végtelen hullámzása csodálható meg róla. Előbbinél lényegesen magasabban, utóbbihoz képest viszont alacsonyan helyezkedik el, ezért a kiterjedt hegyvidék lehengerlő tömegként jelenik meg innen szemlélve.

Itt lehet felmenni

A fémszerkezetes, 21 m magas torony (a kilátószint 15 méter) tetejéről páratlan kilátás adódik a körképet megfestő, környező bércekre. A Sátoros-hegyek jellegzetes, szinte mértani kompozíciója uralja a látványt északon; a szomszédos, kúpos formájú hegycsoportot a Mikóháza és Vágáshuta közötti Fekete-hegy és testvérvulkánjai alkotják. Tőlük nyugatra hosszú, lapos hátakkal nyújtózik a Tokaji-hegység a központi területek felé. Délnyugaton jó látási viszonyok között a tokaji Nagy-Kopasz is feltűnik a Bodrog folyása mentén, keleten a folyó árterének facsoportoktól ligetes végtelenje terül el a látóhatár pereméig. 

A kilátótornyot 2020-ban adták át, és 300 m-es magasságban épült a megyer-hegyi „Tengerszem" közelébe.

Lépcső és a kilátószint alulról

Egy pihenőszint

Eddig a hivatalos tudnivalók amiket a neten találtam.Most pedig jönnek a személyes élmények.Szóval a kilátó fémeszerkezetű,de a fémszerkezetek között fa lécek erősítik még a kilátót és teszik védetebbé a kilátószinteket.A lépcsők szélesek,de meredekek.A lépcsőfokok elfogadható szélességűek lábrács szolgál padlóként a lépcsőkön és a kilátó és a pihenőszinteken is.Emlékezem szerint a kilátó hat szintes.A kilátószint 15 méter magasan van és meglehetősen tágas,kényelmesen elfér több ember is.A kilátó tetejének legmagasabb pontja 18 méter,azon van még egy rúd,melynek a felső pontja 21 méter magasságig nyúlik.A leni feljáratnál tábla figyelmeztet,hogy a kilátót egyszerre maximum 28 ember használhatja.


A kilátószinten a védőkorlát véleményem szerint egy kicsit alacsony.Mikor mi fenn voltunk jöttek fel mások és kb.15-en voltunk fenn.Ekkor meglehetős ingázást és hintázást tapasztaltunk.

A kilátásról nem tudok többet mondani,mint amit feljebb is leírtam.Egészen kivételes és fantasztikus!

Egy kis kilátás

A kilátó látogatása (még?) ingyenes.Ez a valaha volt legmesszebb lévő kilátó a lakóhelyünktől amelyben valaha is jártunk.Eddig egyszer voltam itt,Zolikával 2024 májusában.Bár nagyon messze van,benne van a pakliban,hogy jövünk még ide.A környék lebilincselően szép és érdekes!

A kilátóhoz jelzett turistaút vezet fel és a környéken is jó pár turistaút "teszi tiszteletét" így remek túrák tehetők akár ide,akár a kilátót érintve a szélrózsa minden irányából és irányába!Nem beszélve a pár méterrel lejebb lévő Tengerszemről amely fokozza az itteni élményeket!

Egy újabb szelet

Filmünkben 40'18-nál érünk a kilátóhoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése