2024. április 11., csütörtök

Cserfa-forrás

 Talán a közelmúltban elhunyt Baumann József emlékére is,ideje,hogy egy újabb mecseki forrással ismerkedjünk meg.Bár erről a forrásról sok dolgot nem találni a neten,a lényeg azért leszűrhető.

Máza településtől délre, a Kandina nevezetű területrész irányából érkező völgy nyugati oldalában, a Vörös-domb aljában a patakmeder felett található, táblával jelölt forrás. Jelzett turistaút nem vezet hozzá.

Ilyen a Cserfa-forrás

Foglalását habarcsos kötéssel összerakott faragott kövekkel végezték. A szürke gránitból készült névtábla a kifolyócső felett látható. A támfalas építményből vas kifolyócsövön át lehetséges a víz kifolyása. Hozamai nem jelentősek, időszakosan el is apadhat a forrás, mivel a forrásküszöb szintje néha a kifolyócső szintje alá süllyed. A forrásnál pihenőhelyet, nyársalót és esőházat találunk. Korábbi hozamai 5-30 liter/perc értékek közözött váltakozott.


Régebben nem volt tábla a forrásfalon, ezért 2006-ban építették be a jelenlegit.

Megmondom az őszintét nem emlékszem,hogy jártam-e itt valaha is,de nem zárható ki.Sándorral nagyon régen amikor még nem szenteltem krónikákat a túráimnak,elképzelhető,hogy jártunk erre,hiszen jó pár alkalommal megfordultunk Máza környékén is,így tehát nem zárható ki,hogy jártam már itt.A jövőt illetően viszont nem szerepel elképezeléseink és terveink között a forrás felkeresése.De soha ne mondd,hogy soha...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése