2024. április 26., péntek

Kedvenc váraink (24.) - Thury vár

A sorozat következő alanyának az az érdekessége,hogy még soha nem jártunk benne!Akkor meg,hogy kerülhet be ebbe a sorozatba?Hát úgy,hogy azért voltunk már a Thury várnál többször is.Kivülről körbejártuk,oldalról,hátulról megnéztük már sokszor.Kerültek már be ilyen várak a sorozatomba ahol benn ugyan nem voltunk,de közvetlenül mellette igen.És ami késik nem múlik,hiszen sokat járunk Várpalotán egyik legközkedveltebb túra kindulópontunk.Szóval akkor a várpalotai Thury vár.Nem akarom most hosszú bejegyzéssel elrabolni senki idejét,így tényleg csak a legfontosabb dolgokat említem meg.

A vár Várpalota központjábam,a tér az elmúlt években született újjá

Amikor – az Árpád-házi királyok korában is jelentős szerepet betöltő – pusztapalota várát (Bátorkőt) egyszerűen kinőtte az Újlaki-Kont nemzetség elhatározták, hogy új várat építenek. Választásuk a már a római korban is használatos Fehérvár-Veszprémet összekötő, a Bakony és Sárrét találkozásánál fekvő területre esett.

Újlaki Miklós kezdte el a várkastély építését, melyet először 1397-ben említenek Palota néven. Az erődítmény a török elleni harcokban fontos szerepet töltött be. Az építtető dédunokája, Újlaky Miklós jelentős erősítéseket eszközölt, ekkor vált a Dunántúl egyik legerősebb várává, ekkortájt kapta az Újlaki-vár nevet. Az Újlaki család kihalása után több gazdája is volt a várnak, végül királyi vár lett, ebben a minőségében első várnagya a legendás törökverő hős, Thury György lett. Thury a magyar végvári vitézi élet egyik legnagyobb alakja volt, hős katona, nagyszerű hazafi, okos hadvezér, bátor vitéz. A hódoltság korában jelentős szerepet töltött be a végvári harcokban, Veszprém és Fehérvár eleste után egyedüli erősségként gátolta meg a török terjeszkedését. Palota legdicsőségesebb időszaka volt ez az időszak. 1566 júniusában Thury maroknyi védőseregével állta ki Arszlán budai pasa 8000 fős seregének támadását.

A fő homlokzat

A lovagkorra jellemző szabályos alaprajzú, négy saroktornyos, robosztus vár többszöri átépítés után nyerte el a jelenlegi formáját. Az utolsó jelentős átépítést a várat birtokló Zichy család bonyolította le. A vár a hosszú évszázadok alatt folyamatosan épült, bővült. Várkastélynak építették, de a végvári időszakban megerősítették a falait, ezeknek a falaknak a vastagsága jelenleg is látható. Igen impozáns látvány a belvárost uraló, erőt sugárzó erődítmény. 

Jelenleg az épület rendezvényközpontként funkcionál, több gyönyörű terme állandó és időszaki kiállításnak, számos kulturális rendezvénynek ad otthont, emellett őrzi a végvárakra jellemző stílusjegyeket.

A bejárat

A vár május 1. - szeptember 30. között hétfő kivételével mindennap 10-18 óra között van nyitva.

Október 1. -április 30. között pedig hétfő kivtelével 10 - 17 óra között látogatható.

Jegyárak e sorok írásakor (2024 április) :

felnőtt 2700 Ft/fő, diák-nyugdíjas 2200 Ft/fő,gyermek (1 éves korig) 1500 Ft/fő

Egyéb árakról,csoportos kedvezményekről,tárlatvezetésekről érdemes benézni a vár honlapjára!

Gergővel itt 2018 nyarán,látható a vár előtti tér még másképp nézett ki mint manapság (nekem jobban is tetszett )

Mint írtam a várban benn még soha nem jártam-jártunk,de tervben van.A várnál viszont sokat voltam és sokszor elmentem mellette is.Kérdés mi számít annak,hogy itt voltam?Mivel ez az én blogom,ez már annak számít!Szóval sokszor elmentem mellette,de az első komolyabb itt létünk az 2018 nyarán volt.Akkor Gergővel és Mónika Bernadettel túráztunk egészen Eplényig és innen indítottuk a túrát.Később jártam itt Zolikával,Manóval,Vikivel és Tomival is.Ha az egészségem kitart garantált,hogy jövünk még ide!

A hátsó rész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése