2023. augusztus 18., péntek

Kapos kontra Sió

 Most hozta fel a facebook emlékként a két évvel ezelőtti Sió menti túránkat,amikor is Simontornyáról tartottunk Ozorára és a Sióba ömlő Kapos folyó torkollatára voltunk elsősorban kiváncsiak.Nem is csalódtunk,hisz maga a túra is látványos és érdekes volt,a Kapos torkolata pedig földöntúlian szép!Az akkori filmünk beállitási próbálkozások miatt nem sikerült.Eléggé remegős lett végig a kép a képváltások sem jók.Egyszóval szar lett.Felkészültem a you tuben a negatív,elmarasztaló kommentekre,ám ilyenek a mai napig nem jöttek.Helyettük jött egy érdekes hozzászólás,amivel akkor nem is törödtem különösebben.Most,hogy az emlékek között a videót is megnéztem,jártam utána a komment valóság tartalmának.Megálapítottam amit a kommentelő írt az teljesen igaz.Na,de miről is van szó?

Balra a Kapos,jobbra a Sió.A Kapos ömlik a Sióba.De ez biztos?

A Sió a Balatont a Dunával összekötő csatorna.Hossza 120,7 km.Legnagyobb szélessége 30 méter,de az átlag inkább 0-15 méter közötti.Itt a Kapos torkolatánál a csatorna 8-10 méter széles lehet.A Kapos egy Magyarországi folyó.Úgy írja eleve a Wikipédia,hogy a Sió mellékfolyója.Somogy megyében Kiskopárd közelében ered és a Sióig 112,7 km-t tesz meg.Átlagos szélessége 12-15 méter,mélysége átlag 1,4 méternyi.

Tehát úgy tudjuk és ez a hivatalos verzió is,hogy a Kapos az Simontornya és Ozora között,Tolnanémedi határában ömlik a Sióba.Ezek után pedig nézzük meg azt a bizonyos kommentet a videóm alatt:

"A vízhozamát tekintve a Kapos a fő folyás. A meder is ennek alapján igazodik. A torkolat alatti hídról felfele eltekintve, de drón, vagy műholdfelvételeken egyértelműen látszik, hogy a Balaton felől érkező Sió csatorna oldalról torkollik bele. Az elnevezések sajnos más szisztéma szerint történnek. De ehhez hasonló pl a kicsiny Rába és a széles, bővizü Lapincs találkozása ahol Rábaként fut tovább a Lapincs. "

Magyarul tehát a kommentelő nem kevesebbet állít,hogy nem a Kapos ömlik a Sióba,hanem a Siót vezették bele a Kaposba!Ez felkeltette az érdeklődésemet és utána is néztem.Ezt látni a müholdról:


A mühold felvétel igazolja a kommentelő szavait,hiszen a képre nézve egyértelműen látszik,hogy a Kapos a fő vízfolyás.Jól látni a képen ,hogy a balról érkező Sió torkollik itt bele a Kaposba és nem fordítva! (ott ahol a Fejér-Tolna felíratot látod,alatta a fekete csík a Sió,a Kapost meg látni).Úgy gondolom ez eléggé érdekes és sutba dobja eddigi földrajz tudásunkat,valamint földrajz taníttatásainkat...Így ezen kép alapján úgy tűnik,hogy a Sió csatornát vezették tehát bele a Kaposba és innentől a Kapost Siónak hívják.Azért ez nem semmi...

Szemben a Sió,ami itt a Tolnanémedi Kendergyárnál találkozik a Kapossal.Innen nézve szerintetek melyik a fő vízfolyás?

Nem nagyon találtam erről hivatalos leírásokat,lehet ha nagyon belevetné az ember magát a témába akkor találna.Vajon ha a Sió elkészülte előtt nem létezett,akkor hova is folyt a Kapos víze?A Kapos történetében sem találtam olyasmit,hogy merre is vezetett a folyó a Sió létezése előtt.Szóval csak egy feltevés,hogy maga a Kapos vezetett le egészen a Dunáig és a szekszárdi Bárányfoknál,igazából a Kapos ömlik a Dunába nem a Sió?Érdekes téma.Ez keltette fel a fantáziámat.Próbálgatok majd még nyomozgatni ebben az ügyben,nem ígérem,hogy bármit is találok.De a Sió amúgy is valamiért érdekes számomra.Borzasztóan szeretném végigjárni szakasosan a Balatontól a Dunáig.Mondjuk úgy a Pálfa-Ozora közötti szakasz már teljesítve van,de csak ennyi egyelőre.

Balra a Kapos,szemben a Sió.Ebből a képből nem győz meg a dolog.

Nagyon szeretnék még ide a Kapos torkollatához visszatérni,annál is inkább mert az itteni filmünk mint említettem nem sikerült.De most,hogy ez a fő vízfolyás téma is előkerült,így alaposabban megvizsgálnám a helyet is,átmenve a túlpartra a Kapos szemszögéből is megnézni a dolgokat.Szeretem az ilyen kihívásokat így egészen biztos visszatérek még ide,feltéve ha a mostanában rakoncátlankodó egészségem engedi majd.Ti,hogy érzitek,melyik a fő vízfolyás,a Sió vagy a Kapos?

Az akkori nem túl jól sikerült filmünk:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése