2023. augusztus 3., csütörtök

Kedvenc kilátóink (43.) - Sástói kilátó

 Sorozatom következő kilátójában a közelmúltban jártunk és maradandó élménnyel lettünk gazdagabbak.Bár kerestem egy top listát az ország legmagasabb kilátóiról (nem a lagmagasabban állókról van szó),ilyent bizony nem találtam a neten,legnagyobb meglepetésemre...Viszont alanyunk a maga 53 méteres magasságával alighanem az élmezőnyben végezne,de még az is előfordulhat,hogy ez az ország legmagasabb kilátója!Jó-jó tudom a tv-tornyok jóval magasabbak,de azok kilátószintje (és ez számít) nem éri el ennek a kilátónak a magasságát!Szóval még az is benne van a pakliban,hogy ez az ország legmagasabb kilátója!

Jóval a fák fölé magasodik a Sástói kilátó!

Aki beleveti magát a Mátra felfedezésébe, annak szinte kötelező program egy helyi kilátó megmászása, hogy madártávlatból is köszönthesse őt a vidék vad szépsége. Erre tökéletes alkalmat kínál a Mátrafüred és Mátraháza között magasodó Sástói Kilátó.

A kilátó könnyen megközelíthető, hiszen csak követni kell az ösvényt a Sástó fahídjain keresztül. A csigalépcső 256 lépcsőfokból áll és a torony 4 szintjére viszi el azokat, akik nem riadnak vissza a kihívástól. Ezek csúszásmentes hegesztésekkel is el vannak látva, így lesz még biztonságosabb az út felfelé.

Érkezésünkkor ilyen volt a kilátó
A vasszerkezetű kilátóba a mi ott jártunkkor 600 forint volt a belépő (2023 június)A kilátó magas és a vasszerkezet felül nagy szélben bizony inog és hintázik,ez nem ad feltétlen biztonság érzetet,így a kilátó max 40km/h sebességű szélerősségig látogatható!Az inogástól amúgy nem kell megijedni az építmény stabil és nem fog eldőlni!

A kilátó szinteken levő teraszokon érdemes elidőzni, hiszen a Mátra jellegzetes madarainak faragott mására, több tájékozódást segítő képre, illetve távcsőre is akadhat az ember.

A torony tetején olyan panoráma tárul a látogatók elé, amely garantáltan elfeledteti majd a lépcsőzés fáradalmait. Az erdővel borított dimbes-dombos vidék minden évszakban új arcát mutatja. Tiszta időben nem csak a Mátra vonulatait, de akár a kanyargó Tiszát és a Budai-hegyeket is megpillanthatják a szemfülesek.

Vasszerkezet

A legalsó kilátószint
A Gyöngyöshöz tartozó Sástó és környéke már az 1960-as évektől kezdve kedvelt üdülőhelye azoknak, akik a hétköznapi gondokat maguk mögött hagyva egy természetközeli, léleknyugtató kiruccanásra vágynak. Követve az utat, ami Magyarország legmagasabban fekvő állóvizéhez vezet, szinte azonnal magára vonzza az emberek tekintetét ez az 53 méteres toronymonstrum, ami élénksárga színével érdekes színfoltja lett a tájnak.

Helyén egykor még egy mindössze 10 méteres kilátó állt, ám a fák idővel túlnyújtóztak ezen a magasságon, és szükség lett egy új építményre. A jelenleg is látható kilátó Algyőről érkezett. Egy kihasználatlan acél fúrótoronyból lett kialakítva, aminek emlékét a középen végigfutó csőszerű üreg ma is őrzi.

A kilátás egy szelete
A kilátószintek amúgy nem túl szélesek,de körbe lehet menni,így teljes 360 fokos kilátásunk van mind a négy kilátóteraszról!

A kilátóban mi eddig egyetlen egyszer jártunk mégpedig Zolikával 2023 júniusának végén.Sajnos Gergővel nem jutottam el ide,bár mindig is tervben volt erre egy túra...pedig talán ez lehetett volna élete egyik legnagyobb túraélménye,őt ismerve...

A kilátót mi jó állapotban találtuk és az élményt amit adott mint írtam maradandó volt,így bátor szívvel ajánlom mindenkinek aki nem tériszonyos,hogy keresse fel.Nem fog csalódni!A kilátó környékén amúgy rengeteg jelzett turistaút is fut,így a környék túrázásilag is pazar.Közel van az Oxigén kalandpark és a libegő,de maga a Kékestető sincs messze.Én szeretnék még ide visszatérni és már van is egy terv egy újabb itteni túrára,így amint lehet eljövünk majd!


Filmünkben 16.20-tól foglalkozunk a kilátóval

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése