2023. augusztus 26., szombat

Rebeka legendája

 Mint annyi sok dologra,erre is véletlen akadtam rá.Mást kerestem,de ezt dobta a gép.És ha ezt dobta akkor jobban utána is néztem.Megmondom az őszintét korábban még csak nem is hallottam róla szégyenszemre.Azért is meglepő,mert itt van Fejér megyében.Na és a megye egyik legnagyobb érdekessége....Hej,hogy miért nem akadtam rá akkor mikor még Gergővel kalandoztunk...Most majd Zolikát kell rávennem,hogy egy szép napon majd jöjjünk el ide,mert ezt bizony látni akarom,ha törik,ha szakad!Rebeka sztorija igen csak felkeltette az érdeklődésemet!

Egy koporsó kinézetű síremlék emlékeztet Tokaji Rebeka legendájára a katolikus temetőben

Élt valamikor az 1700-as évek első felében egy Rebeka nevű hajadon Enyingen. A fiatal lány a település akkori református lelkészének, Tokaji Pál esperesnek volt a lánya. A helyi legenda szerint Rebeka híresen szép lány volt, aki bájait nem éppen méltón használta. A szóbeszéd azt tartja, leginkább a nős férfiakat részesítette előnyben. Ennek az volt a hátulütője, hogy ezeknek a férfiaknak ugyebár asszonyaik is voltak, akik komolyan vették a házastársi esküt. Egy szónak is száz a vége, rettentően dühösek lettek Rebekára és mindenféle bűbájt bevetve csúnya átokkal sújtották a fiatal leányt. Azt regélik, az átok hatására valóban az ördög bújt Rebekába, aki végül borzalmas kínok között lelte halálát.

Gyanútlanul azt gondolhatnánk, a fiatal lány hányattatásai ezennel véget értek, de nem volt ekkora szerencséje. A reá bocsátott átok a túlvilágon sem hagyott neki nyugtot. Az elhantolt koporsót a föld kivetette magából, akárhányszor próbálták eltemetni. Egyesek szerint a református lelkész lányát végső megoldásként a katolikus temetőben próbálták nyugalomra helyezni, hátha itt végre megtalálja békéjét, de másnapra itt is kitaszította a föld a lány koporsóját. Többen és többször is próbálták a koporsót elásni, de sosem jártak sikerrel. Ekkor a falu népe úgy határozott, kőbe zárják a halottas ládát és úgy hagyják. Akadnak azonban olyan pletykák, hogy a megcsalt asszonyok ásták ki időről időre Rebeka koporsóját, bosszúból. A lány azóta is minden éjjel megjelenik saját sírjánál, és elhagyott szeretője után zokog.

Sír vagy kőkoporsó?
Lássuk be, ennél gyengébb forgatókönyvvel is készültek már horrorfilmek. A 18. század is nagyon rég volt, és majd' 300 év távlatából nem is olyan könnyű utánajárni, valójában mi is történhetett a fiatal lánnyal – de azért korántsem lehetetlen. Iván Gézát, Enying református lelkészét kérdeztük: mit tud a mai napig éjszakánként visszajáró kísértetről? 

A lelkész szerint a lányról szőtt mese hasonló lehetett, mint a zsákos emberekről vagy a fekete kézről kitalált rémtörténetek, amikkel a gyerekeket riogatták régen: elviszik őket, ha rossz a magaviseletük. Azok a fiatalok, akik úgy viselkednek, mint Tokaji Rebeka, hasonló sorsra juthatnak.

Mi az igazság?Félek a hasonló legendák híveinek lehangoló lehet....
Mint kiderült, a katolikus temetőben nem kőkoporsó található, hanem egy koporsó alakú mészkőoszlop, ami a lány síremlékének egy darabja. Valójában – s ezt a Fejér Megyei Hírlapban 1972-ben megjelent írás is alátámasztja – Rebekát halálát követően abba a református temetőbe temették, ami később az enyészeté lett és ami a jóval később épült katolikus templom helyén volt korábban. 

A lány édesapja 1721-től szolgált a településen lelkészként, és amikor 1753-ban elhunyt, lánya mellé temették. A régi temető helyén, amikor a katolikus templom alapkövét 1838-ban letették, már csak egy kis kápolna állt. Így Rebeka édesapjával közös síremlékét – ami nem tudni, hogyan és mikor került el eredeti helyéről, de nem kizárt, hogy a kápolna bontásakor mozdították el – jobb helyet nem találva a katolikus temetőben fektették le. A síremlék azóta is ott hever. Talán valamilyen betegség ragadta magával a lányt, de semmiképpen sem átok végzett vele. A mára elkopott felirat szerint Tokaji Rebeka 15 évet élt.

Tábla a sztorival a sír mellett
Én azonban szeretem és hiszem az ilyen legendákat,így mindenképpen elszeretnék majd ide jönni.Már csak azért is,mert régóta szemezek a Fejér megyei településsel Enyinggel,hiszen akad itt más látnivaló is.Szóval ígérhetem elfogunk majd jönni reményeim szerint a következő két év folyamán valamikor ide is.

Bármi is a legenda vagy a valós sztori,csak remélni tudjuk,hogy Rebeka békére lelt és azóta már könnyen előfordulhatott,hogy akár többször is leszületett már.De ez már egy másik történet....

Szóval jövünk majd!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése