2023. május 17., szerda

Megújul a Rácalmási-sziget!

Ínséges szar idők köszöntöttek ránk az utóbbi hetekben,így valóságos felüdülés ha eljut hozzánk valami ami jó.Egy igazán örvendetes dolgot olvastam a minap a DUOL weboldalán (DUOL=Dunaújvárosi Hírlap).Mégpedig azt,hogy helyrehozzák a Rácalmási-szigeten a tanösvényt!Hát ennek aztán most tényleg igazán örülök,hiszen a közvetlen környékünk legjobb helye a Rácalmási-sziget ahol már rengeteget túráztunk mi is az elmúlt 20-25 évben.Az itteni túrák akkor indultak be igazán amikor Gergő cseperedett felfelé és eljöttünk felfedezni a szigetet,amely akkor lenyűgőzött minket!Innentől kezdve rendszeressé váltak a szigeten megtett túrák,igazán kellemes kikapcsolódást jelentett amikor másra nem telett,vagy nem volt másra idő,de volt,hogy kimondottan ide akartunk jönni mégha volt másra is keret meg idő.Örökre emélkezetes marad a sziget déli végpontjára menő túránk Gergővel 2015 decemberéből.De rengeteget tudnék még sorolni.Évente egy biztosan,de volt,hogy három-négy túránk volt itt.Ahogy teltek az évek,azonban egyre inkább azt láttuk,hogy a sziget megy tönkre,a szépen megcsinált tanösvény és annak kellékei sorozatosan romlanak.Szerencse a szerencsétlenségben,hogy legalább vandalizmusra mutató dolgokat nem találtunk.Legutóbb még 2020 decemberében jártunk azon a szigeten amely október utolsó és november első hetében a legeslegszebb.Ekkor már elképesztően lepusztult szigetet láttunk Zolikával,olyannyira,hogy el is ment a kedvünk további itteni túráktól,mert azóta bizony nem voltunk...

Az akkori túráról készült film:


A szigetet ekkor már kiméletlen erdőírtás és a tanösvény teljes tönkremenetele jellemezte.Nem hittem benne,hogy itt történik valaha is bármiféle javulás ez ügyben.Azonban a jó hír megérkezett.A DUOL írását most változtatás nélkül közlöm:

Rácalmás Város Önkormányzata a közelmúltban kezdte meg a Nagy-szigeten található tanösvény létesítményeinek felújítási munkálatait, amelyek közül a Bürühíd már el is készült.

A településnél található szigetcsoport legnagyobbja a Nagy-sziget nevet kapta. Ezen a 380 hektáron elnyúló és mintegy 4,5 kilométer hosszú földterületen alakították ki a rácalmási ártéri tanösvényt. A Rácalmási-szigetek ma már természetvédelmi terület. A dús, változatos növényzethez gazdag állatvilág társul. A Nagy-szigeten jelenleg is kilencvenkét különböző madárfajta fészkel, és további több mint ötven látogatja rendszeresen. Az épített ökoturisztikai környezet 17 állomáson keresztül kalauzoló tanösvényt jelent, ahol a séta során nádkunyhóval, fűzkunyhóval, fogadószínnel, több madármegfigyelő toronnyal és a vízen átvezető pallósorral is találkozunk. A felújításról kértünk tájékoztatást a rácalmásiak polgármesterétől, Schrick Istvántól.

A Bürühíd (legalább végre a nevét is megtudtam) még 2020 decemberében,elképesztően lepusztulóban...

– A Jankovich-kúria felújítása során a kétezres évek közepén, uniós pályázati forrásból hoztuk létre a Nagy-szigeten a tanösvényt és a hozzá tartozó épületeket. Sajnos azonban elsősorban az időjárási hatások, a rendszeres áradások következtében ezek a fából készült objektumok tönkrementek, megbillentek, némely esetben életveszélyessé is váltak. A felújítás jelentős forrást igényel, ezért amíg tudtuk, halasztottuk, de eljött az idő, amikor már nem lehetett.

A felújítási munkálatok a Bürühídnál

Ezért úgy döntött az önkormányzat, hogy felújítja a tanösvényt, mert nagyon sokan látogatják. Én magam is nagyon örülök ennek, hogy felújíthatjuk a szigeten található létesítményeket, hiszen a sziget a városunk tüdeje. Az ökoturisztikai jelentőségű beruházás finanszírozásának alapját a Fejér Vármegyei Közgyűlés támogatásával a különleges gazdasági övezetből befolyt bevételek és a város önkormányzatának saját adóbevételei képezik. A tervezett munkák közül a Nagy-Dunára kivezető Bürühíd már elkészült. 

Végre történik valami!

Alakul...

Az elkövetkező időszakban megújul majd a két madárles, a nagy fogadószín, újratelepítjük a tanösvény mentén a tizenhét információs táblát is. A Nagy-szigeten található tanösvény létesítményeinek megújulására építve a túraprogramok tematikáit is felfrissítették a kollégáim. Így igazi élménytúrán vehetnek részt majd a jelentkezők a Duna árterének gyönyörű természeti környezetében – mondta el Schrick István polgármester. 

Elkészült a Bürühíd!Ez még a DUOL képe,de hamarosan majd jönnek az enyémek is!

Mit lehet erre mondani?Köszönjük!Egy olyannak mint én,vagy mi,vagy mint Gergő is volt ez öszintén örömteli dolog!Egy kicsit ami fáj és ez tényleg csak az én problémám,vagyis nem is probléma,hanem amolyan rákfeném az,hogy mivel minden változik,semmi sem marad olyan mint amikor Gergőkémmel itt jártam...mert úgy szeretek emlékezni rá,hogy minden olyan mint akkor volt....de persze ettől nehogy abbahagyják a sziget rendbehozatalát,a világért sem!

Remélhetőleg az Almaházat is rendbehozzák!

Mint írtam a szigeten számtalan sokszor túráztunk már,de közel három éve nem voltunk itt.Így valószinű,hogy a közeljövőben kijövök,kijövünk ide,na és folyamatosan figyelemel kísérem innetől kezdve a dolgokat a szigetet illetően.Ide talán Mónit is kitudom vinni,aki már nagyon menne egyet túrázni a stroke-ja után,de eddig úgy ítéltem meg,hogy annyira nem jött rendbe,hogy egy komolyabb túrára ellehessen vinni,de ide erre a 4km-es körre bevállalható a dolog.Zolikával meg valószinű úgy is jövünk még párszor majd.Na és ezek után gondolkodom egy újabb őszi finálés túrán majd ide október végén,november elején!

A Madárlesekre is jobb sors vár!

A szigeten tehát újra érdemes lesz túrázni!

A Rácalmási-sziget


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése