2023. március 10., péntek

Kedvenc kilátóink (38.) - Bati-kereszt kilátó

Túrázásaink során számtalan kilátó köszön szembe egy-egy túrán.Vannak olyan túrák amikor több is.Mindig is imádtuk,szerettük ezeket az építményeket.Ahogy nekem,úgy Gergő kedvencei is voltak,mára meg már Zolika is megkedvelte ezeket.Próbáljuk úgy szervezni a túrák többségét,hogy azok vagy kilátót vagy várat érintsenek.Mai alanyunk a közelmúltban felkeresett Bati-kereszt kilátó,amely hamar belopta magát a szívünkbe és amely kisértetiesen hasonlít a bándi Mayer Antal kilátóra.

Impozáns kilátó!

A 2015-ben épült kilátó a Szekszárdi-dombság északi részén, annak egyik legmagasabb pontján, a „Rockenbauer Pál” Dél-Dunántúli Kék Túra, a Magyar Zarándokút és a Mária út közelében közelében áll.

A rétegelt-ragasztott fa elemekből készült kilátó 280 m tengerszint feletti magasságban épült, padlószintje 15 m magasan helyezkedik el, teljes magassága mintegy 20 m, egyszerre 18-20 fő befogadására alkalmas.

Masszív építmény!

A kilátóba masszív szerkezetű,széles fokokból álló,megfelelő korláttal és pihenőszintekkel ellátott lépcső vezet fel.Már felfelé menet felsejlenek a kilátások a szélrózsa minden irányába!

Sem a lépcsőn,sem a szinteken semmiféle inogást nem érzékeltünk,apró remegést viszont igen,de ezt is csak úgy,hogy egyszerre többen mentünk felfelé.

Csodálatos látvány tárul a kilátóból a szemlélődő elé. Északra a Völgységi- patak völgye mögött a Tolnai-Hegyhát és Dél-Mezőföld kistájak települései, valamint a távolban Paks és Kalocsa is felsejlik.Nyugatra és délnyugatra a Völgység, távolabb a Keleti-Mecsek nyúlványai is láthatók. Keletre Szekszárd és környező szőlőhelyek, délre a dombvidék szőlőkkel és erdővel borított részeiben lehet gyönyörködni. A magasból délkeleti irányban a Sárközre és a Gemenci erdőre is nagyszerű kilátás nyílik.

Teljesen rendben minden!

Pechünkre amikor mi fent jártunk,elég párás idő volt,így a fentebb említett kilátásnak jó ha a z 40-50%-át láttuk csupán.Azonban így is maradandó élmény volt a csodálatos táj.

A kilátó mellett parkoló,fedett pihenő és tűzrakóhely várja a kirándulókat!

A kilátó elérhető Szekszárd felöl jelzett turistaútakon,melyek közül az egyik gépkocsival is járható.Szekszárd amúgy 4,2 km-re van!Azonban másfelől is vezetnek ide fantasztikusabbnál,fantasztikusabb utak,vagy vezetnek el innen sokfelé!Érdemes ide egy-egy túrára beruházni,hiszen Szekszárd és a szekszárdi borvidéken kivül is akad bőven látnivaló.Elérhető közelségben van az egészen elképesztő Szavas szurdik és a Sötét-völgy is!


Nem nagyon volt szerencsénk a kilátással,mi ezt láttuk a párás időben

Nem láttuk nyugat felé a Mecseket sem,talán majd legközelebb...

A kilátóba mi eddig egyetlen egy alkalommal jártunk,ezen sorok írásakor nincs még egy hete sem.Zolikával,Vikivel és Tomival voltam itt 2023 március 5-én.A kilátót már láttuk Gergővel is 2016 júniusában a Sötét-völgyi kilátóból,de akkor nem nagyon tudtuk mit is látunk (a Sötét-völgyi kilátóból kivehető a Bati-kereszt kilátó a szemközti dombon).Így aztán le is került a napirendről és vele együtt sajnos nem jutottam el ide.Valószinűleg sikerült volna ha nem történik meg velünk az a tragédia.Szóval egyszer voltunk itt,de a környék annyira lebilincselően szép,hogy nem zárom ki annak lehetőségét,hogy jövünk még ide!


Ennyire van a kilátó a turistaúttól

kilátó és a kereszt nevének eredete a Bat helynév, amely a bata köznévből származik. Ennek jelentése török (besenyő, kun, úz) nyelven vizenyős hely, mocsár.

 

A szerb népnyelvben a bâta pocsolya, tócsa. A Báta név a Sárközben napjainkban is folyót, folyómedret, mélyen fekvő gyakran vízjárta földeket jelöl. 

 

A középkorban Kakasd közelében egy Bat nevű település állt a források és a régészeti adatok alapján, de a török idők végén elnéptelenedett. 


Filmünkben 26'07-nél érjük el a kilátót!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése